title
banner_velikonoce_SK_1245x915.jpg
(0 z 1 hodnotenia)

Veľká noc na tanieri krok za krokom so Svetom syrov

Kto by sa netešil na Veľkú noc, keď počasie už sľubuje jar a na stole sa začína objavovať prvá čerstvá zelenina. A nielen to. Veľkonočné sviatky sú plné dobrého jedla, ktoré si pripravovali naši predkovia s múdrosťou a rešpektom k prírode a tradíciám. Inšpirujme sa tým, čo mali na tanieri v jednotlivých veľkonočných dňoch. 

Veľkonočný týždeň začína Kvetnou nedeľou, keď zdobíme domácnosti vŕbovými vetvičkami, bahniatkami. Hovorilo sa, že v tento deň by nemali gazdinky piecť nič z múky, aby nezapiekli stromom kvety. Zabudnite teda na pečivo a na večeru si nachystajte zemiaky s cuketou. 

Ďalším dňom, s ktorým sa spájajú ľudové zvyky, je Škaredá streda. Gazdinky podávali pokrmy, ktoré mali vyzerať nevzhľadne alebo nepodarene. Často piekli placky, ktoré na tanieri naschvál potrhali. Hovorilo sa im trhance. Ak chceme ctiť tradíciu, usmažme si napríklad zeleninové placky s dipom z Lučiny. 

Na Zelený štvrtok sa stôl zelená. V minulosti sa jedli pokrmy s mladými žihľavami a prvou jarnou zeleninou, ale aj strukovinové jedlá, ako opečený naklíčený hrach pučálka alebo mačací tanec, čo bola zmes zo šošovice a krúp. Tradíciu dodržte sýto zelenou hráškovou polievkou a krajcom chleba s nátierkou z pečených paprík, ktorý bohato posypte zelenou vňaťou. 

Nátierka s pečenou paprikou, Liptov Bryndzou a tvarohom

paτtika.jpg

Veľký piatok býval dňom prísneho pôstu na pripomienku ukrižovania Ježiša Krista. Pripravovalo sa jednouché jedlo, väčšinou polievka z kyslej kapusty a zemiakov a rôzne upravené strukoviny, ako hrach, pšeno alebo šošovica. Je to ideálny deň na šalát z šošovice beluga so sušenými paradajkami.  

Šalát zo šošovice beluga s Hermelínom a sušenými paradajkami

ƒoƒkov∞ salát.jpg

Biela sobota sa niesla v znamení bochníkov, mazancov, a najmä sladkých kysnutých pletencov spletených tak, aby pripomínali povraz, na ktorom sa obesil Judáš, takzvaných judáškov. Ak sa vám nechce čakať na vykysnutie cesta, zamotajte si slimáky z lístkového cesta.

Veľkonočná nedeľa je plná radosti zo vzkriesenia. Ľudia nosili na raňajšiu omšu na posvätenie pokrmy, ktoré potom jedla rodina na obed pri jednom stole. Stretnite sa svojimi blízkymi nad barančekom zo sladkého cesta, pečeným mäsom a plnkou a nezabudnite ani na vajcia, ktoré k Veľkej noci patria ako symbol začiatku nového života. Podľa povery sa delilo posvätené vajíčko natvrdo medzi všetkých členov rodiny, aby držali pohromade. Vy si môžete také motivačné vajíčko spestriť krémom z Lučiny.

A je tu Veľkonočný pondelok a spolu s ním šibačka, koledovanie a maľovanie vajíčok. Tradícia veľkonočného šibania je taká silná, že sa podľa nej niekedy nazýva celý deň. A z čoho tento zvyk vychádza? Verilo sa, že šľahanie prútmi so stužkami prinesie dievčatám omladenie. Dievčatá rozdávajú na oplátku maľované alebo zafarbené vajcia. Tých sú po Veľkej noci plné chladničky, takže nevyhnuteľne nastáva obdobie vajíčkových nátierok. Chcete si okrem klasiky dopriať aj niečo extra? Skúste vajíčkovou nátierku so stopkovým zelerom a avokádom.

Vajíčková nátierka s Bambinom Originál, stopkovým zelerom a avokádom

vajíƒková pomazánka.jpg

Viete, že… dávno zabudnutým spôsobom je zdobenie vajec pomocou kyseliny mravčej? Zafarbené vajíčka sa vkladali do mraveniska, kde sa mravce postarali o zaujímavé abstraktné vzory.