title
hraskova-polevka_1245x915px.jpg
lucina.jpg
ikonka_bez masa.svg
Bez mäsa
(0 z 1 hodnotenia)

Hrášková polievka

15 min + + 5
4 porcia

Budete potrebovať

  • 350 gmrazený hrášok
  • 1 kspór (iba biela časť)
  • 1 ksšalotka
  • 1 polievková lyžicarozpustené maslo na smaženie
  • 100 mlsmotana na šľahanie
  • 800 mlzeleninový vývar
  • 2 ksfancúzska bageta
  • 1 polievková lyžicamaslo
  • 4 polievková lyžicaLučina Smotanová
  • slnečnicové semienka
  • nasekané pistácie
  • listy červenej repy
LUCINA SMETANOVA 120g_1245x915px.jpg
  1. V hrnci si na prepustenom masle nechajte zosklovatieť nadrobno nakrájanú šalotku a na tenké kolieska nakrájaný pór. Trvá to asi 5 až 8 minút.
     
  2. Potom do hrnca nalejte zeleninový vývar, nechajte dôjsť do varu a vhoďte doň mrazený hrášok. Hrášok stačí povariť (na strednom plameni) asi 15 minút.
     
  3. Polievku stiahnite z ohňa a nechajte trochu vychladnúť. Vychladnutú polievku rozmixujte v mixéri a podľa chuti osoľte a okoreňte. Hrniec dajte znova na sporák na stredný plameň a polievku ohrejte. Potom prilejte smotanu na šľahanie a chvíľu polievku so smotanou povarte.
     
  4. Bagety nakrájajte asi na 1 cm hrubé plátky, natrite z oboch strán maslom a dajte na niekoľko minút do rúry zapiecť (dozlatista).
     
  5. Polievku podávajte ozdobenú Lučinou, z ktorej vytvoríte pomocou dvoch lyžičiek „halušky“. Nakoniec pridajte slnečnicové semienka, pistácie, hrášok a repné lístky. K polievke podávajte opečené bagetky.

Výživové údaje na 100 g

energie
380,6 kj / 90,6 kcal
tuky
5,0 g
sacharidy
8,3 g
z toho cukry
0,8 g
bielkoviny
2,7 g
soľ
0,4 g
vláknina
1,8 g