title
banner_superpotraviny_1245x915.jpg
(0 z 1 hodnotenia)

TOP 10 superpotravín pre zdravie a dobrú náladu

Superpotraviny by nemali uniknúť vašej pozornosti, a to hlavne v jarnom období, keď je organizmus vyčerpaný po dlhej zime. Vybrali sme pre vás niektoré z výživových superstar, ktoré by mali mať v jedálnom lístku svoje pevné miesto, či už samostatne, alebo ako súčasť najrôznejších pokrmov.

Superpotraviny vynikajú obsahom zdraviu prospešných látok, najmä vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov, vlákniny alebo zdravých tukov. Pomáhajú preto zvyšovať obranyschopnosť organizmu a chránia telo pred závažnými chorobami, ako sú choroby srdca, roztrúsená skleróza, Parkinsonova alebo Alzheimerova choroba. Majte ale na pamäti, že superpotraviny samy o sebe zdravie nespasia. Základom dobrej kondície je vyvážená pestrá strava, pravidelný pitný režim, dostatok pohybu a spánku a tiež veselá myseľ.

Rodina superpotravín je veľká, preto si z nej každý vyberie podľa svojej chuti. Patrí do nej mnoho druhov ovocia, zeleniny, semienka, orechy, bobule, rastlinné oleje, morské riasy, ryby a mnoho ďalšieho. Ochutnávajte, kombinujte a používajte superpotraviny na obmenu svojich obľúbených jedál.

 

1. Cícer

Strukovina žltohnedej farby s jemne orieškovou chuťou je významným zdrojom bielkovín a vlákniny. Z minerálov obsahuje vysoké percento zinku, vápnika, horčíka a fosforu. Nezanedbateľný je obsah vitamínu B15, ktorý zvyšuje odolnosť voči stresu. Uvarený cícer má mnohostranné využitie. Je vhodný do šalátov, na prípravu nátierok alebo pyré.

TIP: Pre lepšiu stráviteľnosť namočte cícer pred varením minimálne na 8 hodín do studenej vody alebo ho nechajte deň či dva naklíčiť.

 

Ražný chlieb s cícerovým šalátom s Lučinou & Skyrom

cizrnovy salat_1245x915.jpg

 

2. Skyr

Superpotravina pôvodom z Islandu sa vyrába z odtučneného mlieka, ktoré sa zahreje a oživí kultúrami prospešných baktérií. Potom sa odstráni srvátka a vznikne hustý produkt podobný jogurtu, ktorý je skvelým zdrojom bielkovín a vápnika, ale obsahuje menej cukru a tuku než bežný jogurt. Skyr si môžete dať samotný na desiatu, pridať ho do polievok alebo omáčok pre krémovejšiu konzistenciu alebo ho použiť do dezertov.

Vedeli ste, že… Približne 170 gramov neochuteného skyru obsahuje okolo 19 gramov bielkovín, čo je približne trikrát viac než nájdete v bežnom jogurte?

 

Tarator s Lučinou & Skyrom

tarator_1245x915.jpg

 

3. Červená repa

Benefitom červenej repy je najmä kyselina listová, ktorá je dôležitým vitamínom pre nastávajúce mamičky. Repa obsahuje tiež draslík, železo, horčík, vápnik, zinok, kremík, jód a meď, vitamíny C, E a provitamín A. Pretože je bohatá na vlákninu, má priaznivý vplyv na trávenie. Surovú i varenú ju majte na tanieri aj niekoľkokrát do mesiaca, v polievkach, šalátoch alebo v dezertoch.

TIP: Spracovať môžete celý plod repy, tak buľvu, ako aj mladé listy, ktoré sa upravujú podobne ako špenát.

 

Rukolový šalát s červenou repou a bylinkovou zálievkou z Lučiny & Skyru

rukolovy salat_1245x915.jpg

 

4. Hliva ustricovitá

Vašej imunite prospeje tiež hliva ustricovitá. Táto hviezda medzi liečivými hubami podporuje imunitu, znižuje hladinu krvného tlaku i cholesterolu a má pozitívne účinky pri prevencii niektorých nádorových ochorení. Môžete ju tepelne spracovať ako iné huby, najviac prospešných látok ale získate, keď ju pridáte do pokrmu čerstvú, napríklad nakrájanú do zeleninového šalátu.

 

5. Quinoa

Medzi výživové bomby patria drobné zrnká quinoy pripomínajúce kuskus. Sú bohaté na bielkoviny, kyselinu listovú, minerály a stopové prvky a obsahujú tiež množstvo vitamínov. Vďaka vysokému podielu vlákniny je quinoa ľahko stráviteľná. Je prirodzene bezlepková, a teda vhodná aj pre celiatikov. Môžete ju pripraviť na sladko, napríklad s medom a ovocím, alebo na slano s pokrájanou zeleninou a korením.

 

Šalát s quinoou a syrom halloumi

salat-s-quinoou-a-syrem-halloumi.jfif

 

6. Zázvor

Zázvor pôsobí protizápalovo a posilňuje imunitu, a preto robí divy hlavne pri nachladnutí a bolestiach v krku. A vie toho oveľa viac. Podporuje krvný obeh, znižuje hladinu cholesterolu a efektívne odbúrava tuky. Okrem toho tíši bolesti zubov a hlavy a upokojuje rozbúrený žalúdok pri nevoľnostiach.

TIP: Zázvor sa hodí do mnohých pokrmov, ako sú polievky, mäsové zmesi alebo pečivo. Jeho pikantná chuť dodá jedlám zaujímavú príchuť. 

 

7. Kvasená zelenina

Skvelým a lacným zdrojom vitamínov je zelenina, ktorá prešla mliečnym kvasením. Počas kvasenia nestráca cenné živiny, a navyše je obohatená o prospešné baktérie. Vyniká vitamínmi skupiny B, vitamínmi C a K, minerálmi a stopovými prvkami a enzýmami. Vďaka tomu posilňuje obranyschopnosť organizmu, pomáha znižovať krvný tlak, podporuje funkciu čriev a látkovú výmenu, ďalej zlepšuje funkciu štítnej žľazy a napomáha pri hojení slizníc.

 

8. Čučoriedky

Čučoriedky sú bohaté na vitamín C, vynikajú obsahom železa a ďalších bioaktívnych látok, ďalej majú blahodarný účinok na obličky a močové cesty. Konzumácia sa odporúča tiež pri črevných problémoch. Čučoriedky znižujú hladinu cukru a cholesterolu v krvi, prispievajú k zdraviu zraku, posilňujú cievny systém, zlepšujú krvný obeh a prekrvenie končatín, a preto sú ideálnym ovocím pre diabetikov.

TIP: Vylepšite čučoriedkami zdravé lievance z ovsených vločiek a banánov.

 

9. Cesnak

Cesnak ako účinné prírodné antibiotikum vám preukáže skvelú službu najmä pri začiatkoch bakteriálneho a vírusového ochorenia. Aby ste plne využili jeho silu, je potrebné strúčiky roztlačiť alebo rozrezať. Z prelisovaného cesnaku a smotanového syra môžete pripraviť rýchlu desiatu alebo sviatočné pohostenie.

TIP: Vyskúšajte raňajky obľúbené v mnohých častiach Severnej Afriky a Blízkeho východu. Shakshuka je zmes vajec v lahodnej paradajkovej omáčke s paprikou a poriadnou dávkou cesnaku na zahriatie v sychravých dňoch.

 

Shakshuka

shakshuka.jfif

 

10. Kešu

Oriešky kešu sa odporúčajú všetkým, ktorí zaťažujú mozog a nervovú sústavu. Prospievajú vitamínom E, vysokým obsahom vitamínov skupiny B a minerálnych látok a tiež železa, ktoré pomáha prekonať stavy únavy a zlej koncentrácie. Jedzte ich len tak alebo ich pridajte do obľúbeného karí či cestovín.

 

Cestoviny s avokádovým pestom

Testovinysvakadovympestem (1).jpg