title
banner_syr a seniori_1245x915_sk.jpg
(0 z 1 hodnotenia)

Syry majú v jedálnom lístku seniorov čestné miesto

Zatiaľ čo ešte pred sto rokmi boli šesťdesiatnici považovaní za starých, zostávajú dnešní seniori stále dlhší čas aktívni a v dobrej kondícii. S rastúcim vekom je však stále dôležitejšie venovať pozornosť výžive a konzumovať vyváženú stravu. Uvedomelé stravovanie zaistí v starobe lepšiu kvalitu života. Syr ako cenná potravina s vysokým obsahom vápnika slúži ako prevencia nedostatku niektorých dôležitých látok a prispieva k zdraviu seniorov.

 

Pre pevné svaly

Prirodzeným sprievodným prejavom starnutia je úbytok svalovej hmoty a demineralizácia kostí. Tomu je možné predchádzať dostatočným množstvom bielkovín a aminokyselín v strave. Podľa Nemeckej spoločnosti pre výživu/Deutsche Gesellschaft für Ernährung e. V. (skrátene DGE) potrebujú seniori 0,8 g bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti, takže napríklad sedemdesiat kilogramový muž potrebuje 56 g na deň.

Pre zdravú výživu v starobe je tou správnou voľbou syr s vysokým obsahom bielkovín, ako je napríklad plátkový alebo tvrdý syr, či už ide o syr z ovčieho, kravského alebo kozieho mlieka. Mäkký syr a tvaroh sú vhodné najmä pre seniorov, ktorí majú problémy s hryzením a prehĺtaním.

 

Liptov_Gouda_100g_400x400px.jpg

 

Pre zdravé kosti

Zvýšený prísun vápnika je tiež nevyhnutný na zachovanie zdravých kostí a zníženie rizika osteoporózy, a tým aj na prevenciu zlomenín. To sa týka najmä žien s nástupom menopauzy a mužov nad 65 rokov. Odporúčané množstvo vápnika je podľa Nemeckej spoločnosti pre výživu 200 mg na deň. Preto majú mliečne produkty v jedálnom lístku svoje nezastupiteľné miesto.

Vápnik posilňuje kosti i zuby. Už sto gramov parmezánu, jedného zo syrov s najvyšším obsahom vápnika, pokrýva odporúčanú dennú dávku vápnika.

 

Cestoviny so smotanovou bylinkovou omáčkou

testoviny-se-smetanovou-bylinkovou-omackou_1245x915px.jpg

 

Pre pevné zdravie

Syr ale ponúka oveľa viac, najmä vitamín K2 a minerálne látky, ako napríklad zinok. Je tu zastúpená celá škála živín, ktoré prispievajú k lepšej funkcii imunitného systému. V niektorých druhoch syrov, ako napríklad v syre s modrou plesňou a v camemberte, sú obsiahnuté vitamíny skupiny B (B9 a B12).

 

Užite si rozmanitosť syrov!

Kombinujte syry s rôznymi prílohami, napríklad s čerstvým ovocím, orechmi alebo chrumkavou zeleninou, a užite si dosýta rôzne chuťové variácie. Voľte najmä lokálne sezónne ovocie a zeleninu, plné vitamínov a chuti. Syry typu brie alebo Gouda sú výborné s hroznom, jablkami a hruškami. Mozzarella chutí skvelo s paradajkami, bazalkou, napríklad v šaláte Caprese. Modrý syr sa dokonale dopĺňa s hruškami a vlašskými orechmi a kozí syr ladí najlepšie s červenou repou alebo jahodami.

 

Caprese

Lucina_Caprese.jpg

 

TIP: Nepremeškajte sezónu špargle a využite naše tipy na najlepšie párovanie špargle so syrom. Z jedného zväzku bielej alebo zelenej špargle môžete pripraviť hneď niekoľko pokrmov. Pár výhonkov si pripravte so zemiakmi s omáčkou zo smotanového syra, z ďalších šalát s artičokami a bryndzou a z odrezkov si uvarte jednoduchú špargľovú polievku s kopčekom Lučiny Smotanovej.

 

Špargľa zapečená s Lučinou Kozou

zapeceny chrest_1245x915px.jpg

 

Šalát so špargľou, artičokami a bryndzou s údenou chuťou

salat-so-sparglou-articokami-a-bryndzou-s-udenou-chutou_1245x915px.jpg