title
banner_chrestova sezona_SK_a_1245x915.jpg
(0 z 1 hodnotenia)

Je tu sezóna špargle. Využite ju naplno

Keď sa v obchodoch objaví špargľa, znamená to, že zima je už definitívne za nami. Jej sezóna je práve v plnom prúde. Využite to a pripravte si z tejto zeleniny plnej živín chutné jedlo, ktoré vám dodá energiu. Ale poponáhľajte sa! Špargľové obdobie netrvá dlho. 

Výhodou špargle je to, že s ňou nie je v kuchyni veľa práce. Pretože však nejde o najlacnejšiu zeleninu, venujte sa dôkladne jej výberu a uskladneniu, aby ste získali maximum vitamínov a chuti. Prečítajte si, ako na špargľu, od nákupu až po servírovanie.

 

Ako vybrať špargľu?

Čerstvo pozbieranú špargľu poznáte podľa toho, že má pevne zatvorené hlavičky. Keď sa pokúsite ohnúť stonku, nespráva sa ako gumová, ale praskne. Z čerstvej špargle vyteká po narezaná biela miazga a rez nie je vysušený. Pretože sa pri nákupe môžete orientovať len zrakom alebo čuchom, vyberajte výhonky, ktoré sú na povrchu lesklé a slabo príjemne voňajú. Dobrým návodom je tiež to, že hlasito vŕzgajú, keď ich o seba triete, a pri poklepaní vydávajú zvonivý zvuk. Tento test by vám ale v obchode nemusel prejsť.

 

Ako skladovať špargľu?

V ideálnom prípade spracujte špargľu čo najskôr, aby si zachovala čo najviac vitamínov a minerálov. Ak ju potrebujte uskladniť, odstráňte zo zväzku povrázky, výhonky zabaľte do vlhkej handričky alebo papierovej utierky a uložte do spodnej časti chladničky. V chladničke ju môžete uchovať tiež vo vzpriamenej polohe v pohári s malým množstvom vody. Môže sa stať, že špargľa aj pri tejto starostlivosti zvädne. Doprajte jej pred spracovaním hodinovú vodnú kúpeľ, aby opäť získala krehkosť, a až potom sa pustite do varenia.

 

Ako očistiť špargľu?  

Záleží na tom, či spracovávate bielu alebo zelenú špargľu. Bielu je potrebné dôkladne olúpať, pretože má tvrdú a vláknitú šupku. Lúpte ju od hlavičky smerom dolu, dolný tuhý koniec odrežte. Naproti tomu zelenú špargľu nemusíte lúpať, stačí len pred varením odlomiť tuhé konce.

 

Ako pripraviť špargľu? 

Opäť je rozhodujúce, ktorý druh špargle sa chystáte pripraviť. Bielu špargľu varte niekoľko minút celú ponorenú do vody, do ktorej môžete pridať kúsok masla a trochu cukru na potlačenie prípadnej horkosti. Zelenú špargľu nechajte zmäknúť niekoľko minút v horúcej pare alebo jej výhonky spojte do zväzku, povarte ju tak, aby boli hlavičky nad hladinou vriacej vody, a potom schlaďte v mise s ľadovou vodou.

 

S čím si vychutnať špargľu?

Výhonky bielej odrody sú chuťovo jemnejšie a krehkejšie, ale majú tvrdšiu šupku. Špargľu môžete podávať samotnú, len s maslom alebo holandskou omáčkou, alebo ako prílohu k hydinovému mäsu či rybám. Je možné ju tiež grilovať či zapekať alebo z nej pripraviť rizoto, chutí tiež surová v šalátoch. Výborne si rozumie napríklad so slaninou a výraznejšími syrmi, ako je Gouda.  Odrezky nevyhadzujte, ale využite na prípravu polievok. Zelená špargľa má sladšiu a výraznejšiu chuť. Môžete sa s ňou pustiť aj do grilovania alebo ju uplatniť v ázijskej kuchyni. Zelená odroda zvládne pikantnejšie ochutenie, napríklad cesnakom alebo čili.

 

Špargľa zapečená s Lučinou Kozou

zapeceny chrest_1245x915px.jpg

 

Špargľa v lístkovom ceste so slaninou s Apetito Gouda plátkami

peceny chrest_1245x915px.jpg

 

TIP: Skúste špargľu netradične zakomponovať do zapečeného sendviča so Sedlčanským hermelínom 

 

Špargľový sendvič so Sedlčanským Hermelínom

toast chrest_1245x915px.jpg

 

3 tipy na párovanie špargle so syrom

Špargľa sa chuťovo dokonale dopĺňa s niektorými syrmi, ako je mozzarella, feta alebo syry typu brie. Nebojte sa ani odvážnejších kombinácií s výraznejšími syrmi, ako je napríklad parmezán alebo syr s modrou plesňou.

 

  1. Mierne sladkastá chuť špargle príjemne ladí s kyslosťou mozzarelly. Obidve ingrediencie majú nízky obsah kalórií, takže sú perfektnou voľbou pre tých, ktorí si strážia váhu. Plátky mozzarelly môžete pridať na dusenú špargľu alebo ich primiešať do omelety alebo frittaty.
  2. Popusťte uzdu svojej kulinárskej fantázii a kombinujte špargľu so syrom s modrou plesňou, ktorý ju výborne sprevádza svojou silnou a slanou chuťou. Stačí, keď pred podávaním posypete dusené alebo grilované špargľové výhonky trochou rozdrobeného modrého syra.
  3. Oriešková chuť goudy doplňuje zemitú chuť špargle a jej jemná sladkosť dobre funguje s miernou horkosťou niektorých špargľových odrôd. Goudu nechajte rozpustiť na grilovaných výhonkoch alebo ju pridajte do omelety s nakrájanými kúskami špargle.

 

Viete, že… Biela špargľa sa pestuje v temne, takže neprechádza fotosyntézou, ktorá môže za zelenú farbu rastlín. Zelená špargľa, ktorá rastie prirodzene na poli, obsahuje v porovnaní s bielou odrodou viac vitamínu C a tiež kyselinu listovú.