title
banner_parenica_SK_1245x915.jpg
(0 z 1 hodnotenia)

S parenicou nie je nuda. Vytvorte z nej kvetiny alebo špízy

Syry si vychutnávame nielen na jazyku, ale tiež očami, keď vnímame ich zaujímavé tvary a lákavé farby. To platí dvojnásobne pre tradičný slovenský syr parenica, ktorý počas výroby dostáva podobu špirály. S parenicou na stole nikdy nie je nuda!

 

Kde sa vzala?

Prvé zmienky o parenici nás zavedú do okolia Zvolena a Brezna na začiatku 19. storočia. Pôvodne sa vyrábala v pastierskych kuchyniach, kde pre ňu tamojší obyvatelia pripravili podmienky na údenie a skladovanie. Neskôr sa výroba parenice preniesla aj na salaše. Slováci ju považujú za jeden zo svojich gastronomických národných pokladov. Od roku 2008 je slovenská parenica chránený obchodný názov zapísaný do registra vedeného Európskou komisiou.

 

Údiť či neúdiť

V obchode uvidíte rôzne varianty parenice, ktoré sa líšia spôsobom spracovania alebo ochutením. Najčastejšie je to údený a neúdený syr, ale tiež ochutené varianty, ktoré môžu obsahovať rôzne bylinky či korenie.

Liptov Parenica udena 400x400.png

TIP: Rovnako ako pri ostatných druhoch syrov, aj v prípade parenice môžete jej chuť podtrhnúť vhodne vybraným vínom. Zatiaľ čo k neúdenému sa výborne hodí biele víno Devín alebo ľahšie červené víno Chianti, údená parenica vynikne s červeným vínom Barik.

 

Parenica má jemnú, mliečnu chuť, jej farba sa pohybuje od krémovej až po syrovožltú, v závislosti od výrobného postupu. Po údení získava syr zlatohnedý odtieň a výraznejšiu arómu. Syr na prvý pohľad zaujme svojím tvarom, ktorý pripomína stuhu stočenú do špirály. Dnes je výsledkom práce moderných strojov, ale pôvodne sa vyrábal ručne. Zo syrového cesta, ktoré prešlo sparením v horúcej vode, sa vytvaruje pás a ten sa vloží do chladného soľného roztoku. Po vytiahnutí sa usuší, preloží uprostred a zavinie do tvaru „S“. Potom sa zviaže syrovými niťami a nechá oschnúť na drevenej doske. Nakoniec sa syr údi asi dve hodiny dymom z tvrdého dreva.

 

Návrhy na kreatívne servírovanie

Pretože tvar parenice pripomína motív opakujúci sa na ozdobách starých Slovanov, je niekedy dokonca označovaná ako „kráľovná syrov“. Unikátny tvar parenice priamo nabáda na kreatívne podávanie. Máme pre vás niekoľko tipov, ako prekvapiť hostí originálnym pohostením alebo nalákať deti na desiatu plnú bielkovín.

 

  • Hravé syrové špízy: Rozviňte syr na jednotlivé pruhy a tie striedavo napichujte na špajle spolu so cherry paradajkami, olivami, kúskami šalátovej uhorky, farebnej papriky a ďalších ingrediencií podľa chuti. Tieto špízy budú skvelým predjedlom na akejkoľvek párty.

Liptov parenicky_spiz_1245x915px (1).jpg

 

  • Syrové misky: Syr stočený do špirály použite ako jedlú „mištičku“. Vytvorte uprostred malé priehlbiny a naplňte ich napríklad olivami alebo cherry paradajkami.

 

Parenica s petržlenovým pestom

parenica_2_1245x915px.jpg

 

  • Syrové kvetiny: Prúžky syra stočte do tvaru kvetov a ozdobte ich čerstvými bylinkami alebo jedlými kvetmi. Zapojte do prípravy desiaty zo syra aj deti a nechajte pracovať ich fantáziu.
  • Syrové uzlíky: Z kúskov vlákien syra vytvorte uzlíky a podávajte ich s rôznymi dipmi, ako je bylinkový jogurt alebo pikantná paradajková salsa.
  • Parenica na mini bruschettách: Na malé plátky opečenej bagety naneste vrstvičku olivovej tapenády a na vrch položte stočené vlákno syra Parenica. Ozdobte čerstvými bylinkami.
  • Parenicové slimáky: Parenicu zaviňte spolu s prúžkami pečeného baklažánu alebo šunkou do tvaru ulity slimáka. Pre detských stravníkov môžete pomocou špáradiel a farebných kúskov zeleniny dotvoriť „skutočného“ slimáka.

 

Rolky z pareniček plnené sušenými paradajkami a orechmi

parenicky_2_1245x915px.jpg

 

image003.jpg

 

image002.jpg

  • Parenica s paprikovou zmesou: Pohrajte sa s tvarmi a farbami. Trojuholníčky plátkov prírodnej svetlejšej Parenice a tmavšej údenej dolaďte pestrou paprikovou zmesou.

image001.jpg