Syry si vychutnávame nielen na jazyku, ale tiež očami, keď vnímame ich zaujímavé tvary a lákavé farby. To platí dvojnásobne pre tradičný slovenský syr parenica, ktorý počas výroby dostáva podobu špirály. S parenicou na stole nikdy nie je nuda!
Prvé zmienky o parenici nás zavedú do okolia Zvolena a Brezna na začiatku 19. storočia. Pôvodne sa vyrábala v pastierskych kuchyniach, kde pre ňu tamojší obyvatelia pripravili podmienky na údenie a skladovanie. Neskôr sa výroba parenice preniesla aj na salaše. Slováci ju považujú za jeden zo svojich gastronomických národných pokladov. Od roku 2008 je slovenská parenica chránený obchodný názov zapísaný do registra vedeného Európskou komisiou.
V obchode uvidíte rôzne varianty parenice, ktoré sa líšia spôsobom spracovania alebo ochutením. Najčastejšie je to údený a neúdený syr, ale tiež ochutené varianty, ktoré môžu obsahovať rôzne bylinky či korenie.
TIP: Rovnako ako pri ostatných druhoch syrov, aj v prípade parenice môžete jej chuť podtrhnúť vhodne vybraným vínom. Zatiaľ čo k neúdenému sa výborne hodí biele víno Devín alebo ľahšie červené víno Chianti, údená parenica vynikne s červeným vínom Barik.
Parenica má jemnú, mliečnu chuť, jej farba sa pohybuje od krémovej až po syrovožltú, v závislosti od výrobného postupu. Po údení získava syr zlatohnedý odtieň a výraznejšiu arómu. Syr na prvý pohľad zaujme svojím tvarom, ktorý pripomína stuhu stočenú do špirály. Dnes je výsledkom práce moderných strojov, ale pôvodne sa vyrábal ručne. Zo syrového cesta, ktoré prešlo sparením v horúcej vode, sa vytvaruje pás a ten sa vloží do chladného soľného roztoku. Po vytiahnutí sa usuší, preloží uprostred a zavinie do tvaru „S“. Potom sa zviaže syrovými niťami a nechá oschnúť na drevenej doske. Nakoniec sa syr údi asi dve hodiny dymom z tvrdého dreva.
Pretože tvar parenice pripomína motív opakujúci sa na ozdobách starých Slovanov, je niekedy dokonca označovaná ako „kráľovná syrov“. Unikátny tvar parenice priamo nabáda na kreatívne podávanie. Máme pre vás niekoľko tipov, ako prekvapiť hostí originálnym pohostením alebo nalákať deti na desiatu plnú bielkovín.
Odoberajte náš newsletter.