title
image003.jpg
liptov.jpg
(0 z 1 hodnotenia)

Doštička s Parenicou, slaninovou marmeládou a ovocím

90 min
6 porcií

Budete potrebovať

Liptov_Parenica_udena_105g_1245x915px.jpg
  1. Slaninu nakrájame na malé kocky, cibuľu olúpeme a nakrájame na jemné plátky.
  2. Pod panvicou rozpálime stredne veľký plameň a pridáme nakrájanú slaninu. Opekáme slaninu, dokiaľ nezíska zlatú farbu a väčšina tuku sa nevypečie (približne 10 minút). Hotovú slaninu vyberieme dierovanou lyžicou a dáme na tanier. Tuk necháme v panvici.
  3. Do panvice so zvyškom slaninového tuku pridáme nakrájanú cibuľu. Restujeme na miernom plameni asi 15 – 20 minút, dokiaľ cibuľa nezmäkne a nezíska zlatohnedú farbu. Pridáme cukor a pokračujeme v opekaní, dokiaľ sa cukor nerozpustí a cibuľa nezačne mierne karamelizovať. Do panvice vrátime opečenú slaninu. Pridáme med a balsamico. Premiešame.
  4. Necháme zmes jemne prebublávať na miernom ohni ďalších 15 – 20 minút, dokiaľ sa tekutina neodparí a zmes nezhustne na konzistenciu marmelády. Pridáme čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti.
  5. Hotovú slaninovú marmeládu necháme mierne vychladnúť. Preložíme ju do misky.
  6. Jednu Parenicu rozmotáme a rozdelíme na 4 ks. Do každého kúska vložíme plátok slaniny a zrolujeme. Ďalšiu Parenicu nakrájame pozdĺžne na kolieska a jednu necháme len tak, aby si každý mohol odtrhnúť.
  7. Na doštičku naaranžujeme syry, ovocie a slaninovú marmeládu.

! Náš tip !

Na doštičku môžete pridať aj ďalšie druhy ovocia alebo pražené mandle.

Slaninová marmeláda je výborná tiež k pečenému mäsu, syrom, do burgerov alebo len tak na opečený toast. V chladničke ju môžete skladovať až 2 týždne.

Výživové údaje na 100 g

energie
1406.4 kj / 334.9 kcal
tuky
24.2 g
sacharidy
14.3 g
z toho cukry
12.6 g
bielkoviny
15.0 g
soľ
1.5 g
vláknina
0.8 g