Slaninu nakrájame na malé kocky, cibuľu olúpeme a nakrájame na jemné plátky.
Pod panvicou rozpálime stredne veľký plameň a pridáme nakrájanú slaninu. Opekáme slaninu, dokiaľ nezíska zlatú farbu a väčšina tuku sa nevypečie (približne 10 minút). Hotovú slaninu vyberieme dierovanou lyžicou a dáme na tanier. Tuk necháme v panvici.
Do panvice so zvyškom slaninového tuku pridáme nakrájanú cibuľu. Restujeme na miernom plameni asi 15 – 20 minút, dokiaľ cibuľa nezmäkne a nezíska zlatohnedú farbu. Pridáme cukor a pokračujeme v opekaní, dokiaľ sa cukor nerozpustí a cibuľa nezačne mierne karamelizovať. Do panvice vrátime opečenú slaninu. Pridáme med a balsamico. Premiešame.
Necháme zmes jemne prebublávať na miernom ohni ďalších 15 – 20 minút, dokiaľ sa tekutina neodparí a zmes nezhustne na konzistenciu marmelády. Pridáme čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti.
Hotovú slaninovú marmeládu necháme mierne vychladnúť. Preložíme ju do misky.
Jednu Parenicu rozmotáme a rozdelíme na 4 ks. Do každého kúska vložíme plátok slaniny a zrolujeme. Ďalšiu Parenicu nakrájame pozdĺžne na kolieska a jednu necháme len tak, aby si každý mohol odtrhnúť.
Na doštičku naaranžujeme syry, ovocie a slaninovú marmeládu.
! Náš tip !
Na doštičku môžete pridať aj ďalšie druhy ovocia alebo pražené mandle.
Slaninová marmeláda je výborná tiež k pečenému mäsu, syrom, do burgerov alebo len tak na opečený toast. V chladničke ju môžete skladovať až 2 týždne.