title
banner.png
(0 z 1 hodnotenia)

Natrite si to po svojom: originálne syrové nátierky

Dokážu byť nenápadné i výrazné, jednoduché i slávnostné. Je možné ich pripraviť v priebehu pár minút, alebo im venovať viac starostlivosti, aby zažiarili ako hlavná hviezda stola. Nátierky nie sú len rýchlou záchranou. Majú svoje miesto v premyslenej domácej kuchyni. A tie najlepšie sú syrové!

 

Čo do nej? Riaďte sa ročným obdobím a obsahom chladničky

Nátierky majú v našej kuchyni dlhú tradíciu. Vznikali ako múdre využitie toho, čo bolo zrovna doma. V čase, keď sa vraciame k domácej príprave jedla a snažíme sa neplytvať, sú nátierky ideálnym riešením. Trocha tvarohu, zvyšok pečeného mäsa, varené vajíčko, lyžička horčice, soľ a čierne korenie a chutná nátierka je hotová.

My sa zameriame na nátierky, v ktorých hrá hlavnú rolu syr. V minulosti to bol hlavne domáci tvaroh a maslo, dnes máme možnosti oveľa pestrejšie. Napríklad Lučina – klasika, ktorá je doma v každej chladničke alebo lahodný smotanový syr s intenzívnou ementálovou chuťou Bambino.

 Kopie návrhu Návrh bez názvu.png

Tip z našej kuchyne: Lučina kocka je hutnejšia a drží tvar, preto je ideálna pre sýtejšie nátierky. Naopak Lučina Nadýchaná dodá ľahkosť a jemnosť. A variant bez laktózy poteší aj tých s intoleranciou.

1.jpg

Viete, že… Nátierky nie sú výsadou slovenskej kuchyne – svoje pevné miesto majú v gastronómii naprieč kontinentmi. V Grécku sa podáva osviežujúce tzatziki s uhorkou a cesnakom, vo Francúzsku sa stretnete s mäsovými rillettes, v Taliansku sa servíruje ricottová nátierka s čerstvými bylinkami, zatiaľ čo na Blízkom východe kraľuje hummus alebo baba ganoush. A nesmieme zabudnúť na našu bryndzu alebo budapeštiansku nátierku s mletou paprikou.

 

Ako na výbornú nátierku?

Tipy a triky

  • Základ je kľúčový: Nátierka stojí a padá na dobrom základe – ak sa zameriame na syrové varianty, môžeme vyberať medzi čerstvým syrom, taveným syrom, tvarohom, ricottou, výraznejšími druhmi, ako je niva či bryndza, alebo kombináciami s tvrdšími syrmi, ktoré nastrúhame najemno – napríklad parmezánom alebo eidamom. Každý typ prinesie inú textúru, inú chuť i nutričné hodnoty.
  • Textúra je kráľovná: Všetky suroviny krájajte alebo mixujte tak, aby výsledok nebol kašovitý, ale pekne súdržná hmota.
  • Pomer chutí: Všeobecne platí, že približne 60 % nátierky tvorí základ – napríklad syr alebo tvaroh – a zvyšných 40 % prísady, ktoré určujú výslednú chuť.
  • Chuť je v detailoch: Citrónová šťava, kvapka olivového oleja, nasekané bylinky, trochu mletej papriky alebo opekaný cesnak? Práve tieto doplnky dávajú nátierke osobitosť. Nebojte sa skúšať nové spojenia!
  • Skladovanie: Uchovávajte v uzatvorenej nádobe v chladničke a spotrebujte do 2 dní.

 

Ťahák: Chute do trojice pre skvelé syrové nátierky

Bryndza + paprika + jarná cibuľka – klasika so slovenským nádychom

LUNEX klasik+ Ricotta + citrónová kôra + tymián – ľahké a svieže

Lučina Nadýchaná + Tvaroh + reďkovky + pažítka – jarná jednoduchosť

Lučina + údený losos + kôpor – elegantné, až aristokratické 

Čerstvý kozí syr + pečená červená repa – zemité a sýte

Bambino + parmezán + sušené paradajky + bazalka – stredomorská inšpirácia

 

Vajíčková klasika s nápadom

Vajcia patria k najobľúbenejším základom nátierok. Sú sýte a výborne si rozumejú s jemnými syrmi i ostrejšími dochucovadlami. A práve s Lučinou funguje dokonale – napríklad vo variante s pažítkovým olejom. Chutí na chlebe, na chlebíčku alebo vo wrape.

Lucina_vajickova-s-pazitkou_produkt vanicka_1245x915px.jpg

 

Francúzsky ladená verzia s dijónskou horčicou a kaparami ukazuje, ako je možné aj z klasiky urobiť sofistikovanejšiu záležitosť. Jemnosť vajec a syra sa tu spája s pikantnými akcentami a vytvára kombináciu, ktorá poteší aj náročnejších stravníkov.

Lucina_francouzska-vajickova_produkt-vanicka_1245x915px.jpg

 

Naša obľúbená trojica? Vajíčka, stopkový zeler a avokádo. Všetky tri ingrediencie sa stretávajú v nevšednej vajíčkovej nátierke s Bambinom originál, ktorá má svieži nádych a aj zasýti.

vajíƒková pomazánka.jpg

 

Ľahkosť a sviežosť na tanieri

Ak hľadáte niečo ľahké, jarné, a navyše bez laktózy, vyskúšajte mini cuketové lievance s Lučinou Nadýchanou bez laktózy a hráškovým pestom. Sú krásne na pohľad, ľahké a chuťovo originálne.

Lucina-nadychana_livanecky_produkt_1245x915px.jpg

 

Teplé dni si priamo žiadajú niečo sviežejšie – uhorkový sendvič so žerechou je ideálna voľba. Prekvapí ľahkými korenenými tónmi žeruchy, ktoré vyniknú v spojení so zamatovosťou Lučiny.

 

Pre milovníkov farieb

A kto túži po originálnej chuti i farbe, môže siahnuť po nátierke s pečenou paprikou a Liptov Bryndzou – krásne oranžová, lahodne cesnaková a skvelá napríklad s krekrami alebo ako náplň do paprikových lodičiek, uhorkových klátikov alebo ako dip k chrumkavej zelenine.

paτtika.jpg

 

Hlavne s chuťou!

Či už sa spoľahnete na overenú klasiku, alebo sa pustíte do odvážnejších experimentov, jedno zostáva: kvalitný základ robí rozdiel. A pamätajte si, že najlepšie chutia nátierky, ktoré vznikajú s chuťou.