Najlepším priateľom človeka je pes? Omyl. Je to syr! Spoľahlivo vás sprevádza v období fašiangov aj pôstu a ponúkne vám nespočetne variantov chutných a zdravých pokrmov.
Od Troch kráľov do Popolcovej stredy fašiangy a potom až do Veľkej noci štyridsať dní pôst. Naši predkovia ctili tradície a dodržiavali aj jedálny lístok, ktorý s nimi súvisel. Fašiangy boli najveselším obdobím roku, keď si dopriali výdatné jedlo, usporiadali zabíjačky a karnevalové sprievody. V období pôstu jedli naopak skromnú bezmäsitú stravu.
Aj my sa po novom roku venujeme fašiangovým zábavám a hodovaniu a s prichádzajúcou jarou jedálny lístok odľahčujeme, dnes už väčšinou zo zdravotných dôvodov. A syry sú v každom z týchto období skvelými partnermi. Hodia sa tak na bohato prestretý stôl plnýsýtych lahôdok, ako aj na vegetariánsku tabuľu. Záleží na tom, s čím ich skombinujete a ako ich upravíte.
Chcete si poistiť silu a hojnosť po celý rok, ako sa to v minulosti robilo na fašiangový tučný štvrtok poriadnou porciou bravčového s kapustou? Prekvapte hostí rafinovanými rillettes z pečeného bravčového pliecka obaleným údenou bryndzou, lenivo rozvaleným na lôžku z focacci. Milovníci mäsa ocenia, keď sa budú okrem fašiangových koláčov podávať tiež mäsové koláčiky s bryndzou. Nezabudnite ale na takmer povinné šišky vyprážané na masle plnené buď tradičným slivkovým lekvárom, alebo vanilkovým krémom z Lučiny.
Máte ambíciu vkročiť do ďalšieho ročného obdobia zľahka? Inšpirujte sa pôstnym jedálnym lístkom. Rozlúčte sa načas s mäsom a obsaďte syry do hlavnej úlohy. Nalaďte sa na blížiacu sa jar kopou zeleniny a upečte si zeleninové placky s bazalkovým dipom alebo tyčinky z karfiolu a parenice.
Na mäso si nespomeniete ani nad tanierom bryndzového rizota pripraveného pekne po taliansky podlievaním bielym vínom. Ak vám zostala bryndza, urobte si z nej drobné občerstvenie v podobe guľôčok obalených v jarných bylinkách a dopite k nim fľašu bieleho, ktorú ste načali kvôli rizotu.
TIP: S mäsom alebo bez? Skúste presvedčiť skalných fanúšikov mäsa, že burger so syrovým steakom je prinajmenšom dôstojnou alternatívou ku klasickému hamburgeru s hovädzou fašírkou.
Fašiangové oslavy v Čechách a na Morave majú svoj pôvod pravdepodobne už v predkresťanských časoch. Ľudia oslavovali slnovrat prezlečení za najrôznejšie zvieratá, ktoré predstavovali silu a plodnosť.
Odoberajte náš newsletter.