Droždie vymiešame s 2 lyžičkami cukru na riedku kašu. Potom pridáme tretinu mlieka a lyžicu preosiatej múky a počkáme 10 – 15 minút, dokiaľ nevykysne kvások.
Vo veľkej mise zmiešame múku a štipku soli. Pridáme kvások, zvyšné mlieko, mäkké maslo, cukor a vajcia. Miešame cca 20 minút, dokiaľ nevznikne hladké cesto.
Misu prikryjeme potravinárskou fóliou a cesto necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu alebo dokiaľ nezdvojnásobí svoj objem. V priebehu kysnutia cesto 2× trochu postláčame, aby sme z neho vytlačili prebytočný vzduch.
Príprava šišiek:
Z cesta vytvoríme 20 pravidelných gulí a nakladieme ich na pomúčenú dosku prikrytú vlhkou utierkou. V hlbokej panvici na strednom ohni rozohrejeme olej a vyprážame šišky z oboch strán dozlatista, dohromady asi 3 minúty.
Príprava vanilkového krému:
V stredne veľkej mise zmiešame Lučinu, práškový cukor a vanilkový extrakt a vytvoríme hladký krém.
Pripravené šišky naplníme vanilkovým krémom s Lučinou. Môžeme použiť vrecko na zdobenie alebo špeciálny nadstavec na vstrekovanie krému do šišiek. Šišky môžeme na záver posypať práškovým cukrom alebo potrieť glazúrou.
! Náš tip !
TIP: Namiesto vanilkového extraktu je možné vyskúšať limetkový extrakt.