title
koblihy_1245x915px.jpg
lucina.jpg
(0 z 1 hodnotenia)

Šišky plnené vanilkovým krémom z Lučiny Smotanovej

120 min
20 porcií

Budete potrebovať

  • 500 ghladká múka
  • 42 gdroždie
  • 250 ml vlažnémlieko
  • 50 gcukor
  • 50 gmaslo
  • 2 ks veľkosť Mvajce
  • soľ
  • 750 mlolej na smaženie
  • 200 g (Na vanilkový krém)Lučina Smotanová
  • 50 g (Na vanilkový krém)práškový cukor
  • 1 lyžice (Na vanilkový krém)vanilkový extrakt
LUCINA SMETANOVA 120g_1245x915px.jpg

Príprava cesta:

  1. Droždie vymiešame s 2 lyžičkami cukru na riedku kašu. Potom pridáme tretinu mlieka a lyžicu preosiatej múky a počkáme 10 – 15 minút, dokiaľ nevykysne kvások.
  2. Vo veľkej mise zmiešame múku a štipku soli. Pridáme kvások, zvyšné mlieko, mäkké maslo, cukor a vajcia. Miešame cca 20 minút, dokiaľ nevznikne hladké cesto.
  3. Misu prikryjeme potravinárskou fóliou a cesto necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu alebo dokiaľ nezdvojnásobí svoj objem. V priebehu kysnutia cesto 2× trochu postláčame, aby sme z neho vytlačili prebytočný vzduch.

 

Príprava šišiek:

  1. Z cesta vytvoríme 20 pravidelných gulí a nakladieme ich na pomúčenú dosku prikrytú vlhkou utierkou. V hlbokej panvici na strednom ohni rozohrejeme olej a vyprážame šišky z oboch strán dozlatista, dohromady asi 3 minúty.

 

Príprava vanilkového krému:

  1. V stredne veľkej mise zmiešame Lučinu, práškový cukor a vanilkový extrakt a vytvoríme hladký krém.
  2. Pripravené šišky naplníme vanilkovým krémom s Lučinou. Môžeme použiť vrecko na zdobenie alebo
    špeciálny nadstavec na vstrekovanie krému do šišiek. Šišky môžeme na záver posypať práškovým cukrom
    alebo potrieť glazúrou.

 

! Náš tip !

TIP: Namiesto vanilkového extraktu je možné vyskúšať limetkový extrakt.

Výživové údaje na 100 g

energie
1557,0 kj / 370,7 kcal
tuky
22,7 g
sacharidy
34,3 g
z toho cukry
8,9 g
bielkoviny
7,0 g
soľ
0,2 g
vláknina
1,3 g