
Poznáte ten pocit? Máte chuť na niečo krémové a svieže, po čom sa budete cítiť ľahko. Presne pre také chvíle vznikli čerstvé syry, fresh cheese. U nás im už desiatky rokov vládne jediná kráľovná, Lučina.
Čerstvé syry sa vyrábajú z tvarohu alebo smotany, neprechádzajú zrením a vďaka tomu si zachovávajú jemnú chuť, mäkkú textúru a vysoký podiel čerstvosti. Z ciest po Európe poznáme ricottu, cottage alebo fromage frais. V Česku? Synonymom celej kategórie je jednoznačne Lučina.
Fresh cheese sa výborne hodí do každodennej kuchyne – je skvelý do slaných i sladkých receptov. Natriete ho len tak na chleba, vyšľaháte do nátierky či dipu, vykúzlite z neho krém do torty alebo použijete ako základ do omáčky. Jemný nenápadný syr, ktorý vyniká variabilitou využitia – od studenej kuchyne cez pečené dezerty až po polievky.
Domáca zmrzlina z Lučiny Smotanovej je osviežujúca kombinácia jahôd, lieskových orechov a vanilky. Ľahká, svieža a krémová.
Vyrába sa z čerstvého mlieka od lokálnych farmárov len pár hodín po nadojení. Smotana a tvaroh sa spoja v správnom pomere, aby vznikla jemná, ale pevná textúra. Potom prichádza termizácia – šetrné tepelné ošetrenie, ktoré predĺži trvanlivosť bez nutnosti konzervačných látok. Výsledkom je poctivý syr s čistým zložením, ktorý chutí rovnako dobre dnes ako v roku 1981.
Lučina si získala dôveru nielen vďaka svojej chuti, ale aj vďaka tomu, že:
Syrová náplň z Lučiny Skyr v chrumkavej tortille s morčacím mäsom a výrazným čedarom. Ideálne, keď máte hlad, chuť a málo času.
Prvá kocka Lučiny zišla z výrobnej linky v roku 1981 vo výrobnom závode v Sedlčanoch a rýchlo sa stala symbolom kvalitného čerstvého syra vo vtedajšom Československu. Jej ikonický hliníkový obal s typickým logom sa v priebehu rokov premenil na modernejšie a praktickejšie formy, ale stále zostáva poznávacím znakom značky. Dodnes si zachováva pôvodnú receptúru, len rozšírila svoju rodinu o nové varianty.
Na každý deň, pre každú chuť. Lučina je tu pre vás.
Odoberajte náš newsletter.