title
banner_valentyn_SK_1245x915 (1).jpg
(0 z 1 hodnotenia)

Povedzte „syr“ na Valentína

Osláv nie je nikdy dosť. Obzvlášť v zime, keď sa cení každý dôvod k radosti. Potešte svojich milovaných špeciálnym valentínskym menu a vyčarujte im syrový úsmev na tvári.

Zabudnite na šperky, kvetiny alebo plyšové hračky. Najlepšie darčeky na Valentína sú tie vlastnoručne pripravené, uvarené alebo upečené. Pretože láska, ako vieme, prechádza žalúdkom. Plusové body navyše získate, keď svojho vyvoleného prekvapíte lahôdkou, na ktorú by si inak musel počkať až do neskorej jari. Veď len Maruška a zamilovaní sa vydávajú
vo februári na jahody. Čo tak tvarohové knedličky so žahourom z Pribináčika Jahoda?

 

Chcete na Valentína darovať srdce?

Upečte ho z lístkového cesta. Milovníkov slanej chuti dostanete originálnym pohostením so Sedlčanským Hermelínom a priaznivci sladkého zase zajasajú nad srdiečkami z lístkového cesta s malinami a Lučinou Smotanovou. Tých je pre istotu viac, ak by sa objavilo viac valentínskych adeptov.

Srdce z lístkového cesta s malinami a Lučinou Smotanovou

valentyn_srdicka s malinami_1245x915 (1).jpg

Sedlčanský Originál v srdci z lístkového cesta

valentyn_srdce z listoveho testa_1245x915 (1).jpg

 

Začnite s valentínskymi oslavami už od rána a prichystajte raňajky do postele. Stavte na klasiku, krémové miešané vajíčka, alebo vyskúšajte niečo nové – syrové toasty s pomarančovo-mrkvovým šalátom. Nezmazateľný dojem zanecháte karamelovo-banánovou pochúťkou. Nestíhate? Presuňte Pribináčik krupičku do misky a uvarte k nemu šálku dobrej kávy. Aj to sa počíta ako prejav lásky.

 

Tvarohové knedličky so žahourom z Pribináčika Jahoda

valentyn_zahour_1245x915 (1).jpg

 

Kde sa vzal sviatok svätého Valentína?

Svätý Valentín nie je len obchodný trik. Tento svätec skutočne žil v 3. storočí a zomrel mučeníckou smrťou, údajne preto, že tajne sobášil milenecké páry. S romantickou láskou je postava svätého spojovaná od konca 14. storočia, keď anglický básnik Geoffrey Chaucer napísal na počesť zasnúbenia anglického kráľa Richarda II. báseň Vtáčí snem. V nej sa hovorí o vtáčikoch všetkých druhov, ktorí sa na deň svätého Valentína zlietajú, aby si našli svojho druha. O pár desaťročí neskôr bol svätý Valentín ako patrón zamilovaných už skutočne populárny, a to mu vydržalo dodnes.

 

Valentínsky TIP pre dámy:  

Inšpirujte sa dánskym zvykom z 13. storočia, podľa ktorého môže na prestupný rok na sviatok svätého Valentína žiadať o ruku žena. Áno, je to tento rok, a ďalšia šanca sa bude opakovať až o štyri roky. Na takú príležitosť si pripravte niečo špeciálne.