title
banner_syr a ovoce_1245x915.jpg
(0 z 1 hodnotenia)

Dokonalé párovanie syrov a ovocia. Kombinácie, ktoré musíte vyskúšať

Je to tak, syr si notuje s ovocím. A nemusí to byť len zavedené hrozno. Nájdite k svojmu obľúbenému syru toho pravého chuťového partnera a nebojte sa objavovať aj menej obvyklé spojenia.

Párovanie syrov a ovocia prekvapí svojou jednoduchosťou a súčasne sofistikovanosťou, ktorá spočíva v harmónii slanosti a sladkosti alebo krémovitosti a šťavnatosti. Pri párovaní vezmite do úvahy textúru a chuť syra. Krémovitosť by mala byť vyvážená šťavnatosťou ovocia, slanšie a výraznejšie syry zase skvelo doplnia sladšie druhy ovocia. Ďalším faktorom je vôňa a aróma. Intenzívne syry, ako je napríklad modrý plesňový syr, lepšie harmonizujú s ovocím, ktoré má výraznú vôňu, napríklad s figami.

Kľúčová je sezónnosť a čerstvosť ovocia, ktorá prináša najlepšie chuťové zážitky. Mimo sezóny ale môžete siahnuť aj po ovocných džemoch a marmeládach alebo po sušenom ovocí.

 

Ako na dokonalé párovanie?

Čedar sa so svojou intenzívnou chuťou a pevnou textúrou skvelo doplňuje s chrumkavým a šťavnatým jablkom. Vychutnajte si toto spojenie ako rýchle občerstvenie alebo ho zakomponujte na syrový tanier na slávnostnú udalosť.

 

Tiež Král Sýrů vynikne s ovocím, záleží na druhu a charaktere príchuti. Vedeli ste, že napríklad Hermelín so zeleným korením a Hermelín s rozmarínom si najlepšie vychutnáte s jahodami? V sekcii produktov nájdete pri každom druhu odporúčanie na ovocné i vínne párovanie. Prichystajte na slávnostnú tabuľu bohatú doštičku plnú rozmanitých druhov ovocia a zeleniny, ktorej bude kraľovať tento syr s jeho krémovou konzistenciou a ušľachtilou plesňou.

 

Doštička Král Sýrů s bylinkovým maslom, pečivom a ovocím

KS_prkynko_4_1245x915px.jpg

 

Tiež kozí syr dokonale rezonuje s hroznom, či už bielym alebo červeným, ku ktorému odporúčame aj orechy, a to vlašské, prípadne pekanové alebo para orechy.

 

Gouda s jemnou vôňou s miernym orieškovým nádychom sa výborne hodí k marhuliam alebo marhuľovému čatní. Tip pre gurmánov: Pre ešte väčší chuťový zážitok doplňte toto spojenie miskou údených slaných mandlí.

 

Výrazný modrý syr si priamo hovorí o kontrast chutí so sladkými figami. Spolu s čerstvým chlebom, medom a orechmi dostanete ďalší chuťový rozmer.

 

Prírodný lisovaný syr s mierne sladkastou chuťou a ovocnou a mierne pikantnou príchuťou Liptov Vrchár jemný má príjemnú vôňu sušených hrozienok a fíg. Mäkká a ovocná poleva sa najlepšie kombinuje so zrelými jahodami, kivi, melónom a hroznom. Zapojte tento syr do osviežujúceho melónovo-uhorkového špízu. 
 

Melónovo-uhorkový špíz s Liptov Vrchár jemný

Vrchar_s ovocem_1245x915px.jpg

 

TIP: Radi grilujete ovocie? Na grilovaných broskyniach alebo ananáse si pochutíte ešte viac, keď ich ozdobíte kopčekom čerstvého syra.

 

Grilovaný medový ananás s Lučinou

Lucina_ananas_b_1245x915px.jpg

 

Syr a sušené ovocie? Áno, určite!

Charakteristickú kyslosť kozieho syra vyváži sladká chuť sušených marhúľ. Dolaďte kombináciu bylinkami, ako je rozmarín alebo tymian.

 

Sladkosť sušených sliviek a pikantnosť modrého syra je ideálnym pohostením na syrovom tanieri alebo ako predjedlo.

 

Sladké datle a slaný parmezán vytvárajú dokonalý mix chutí, ktorý je ideálny na jednoduché „finger foods“ na slávnostné príležitosti.

 

Inšpirujte sa na cestách

Každá krajina má svoje vlastné tradície v párovaní syrov a ovocia. Napríklad vo Francúzsku sú obľúbené kombinácie ako Camembert s jablkami, v Taliansku zase Parmigiano Reggiano s hroznom a v Španielsku syr Manchego s dulovým želé. Inšpirujte sa týmito regionálnymi kombináciami a objavujte nové chute.

 

Praktické tipy a triky

  • Na zachovanie chuti a kvality syra si dajte záležať na jeho skladovaní. To isté platí aj pre ovocie. Ukladajte ho na chladnom a suchom mieste, niektoré druhy, ako sú bobule, môžete prechovávať aj v chladničke. Ovociu sa darí v suchom prostredí, preto odporúčame vystlať zásuvku papierovými utierkami, ktoré absorbujú prebytočnú vlhkosť. Citrusy, banány, mango a ananás do chladničky naopak nepatria, ak nie sú nakrájané.
  • Servírujte syr a ovocie ako profesionáli. Pozrite sa na naše tipy, ako krájať syr, aby ste získali z každého kúska maximum chuti.
  • Chystáte sa na piknik? Ovocie a syry radšej dopravte na miesto vcelku a nakrájajte ich tesne pred konzumáciou, aby nestratili tvar a chuť.

 

TIP: Kombinácia syra a ovocia vynikne tiež v šalátoch. Vyskúšajte napríklad Král sýrů hermelín v košíčku s orechmi a hroznom alebo letný šalát s jahodami, Lučinou Šalátovou a kuracím mäsom.