Je to tak, syr si notuje s ovocím. A nemusí to byť len zavedené hrozno. Nájdite k svojmu obľúbenému syru toho pravého chuťového partnera a nebojte sa objavovať aj menej obvyklé spojenia.
Párovanie syrov a ovocia prekvapí svojou jednoduchosťou a súčasne sofistikovanosťou, ktorá spočíva v harmónii slanosti a sladkosti alebo krémovitosti a šťavnatosti. Pri párovaní vezmite do úvahy textúru a chuť syra. Krémovitosť by mala byť vyvážená šťavnatosťou ovocia, slanšie a výraznejšie syry zase skvelo doplnia sladšie druhy ovocia. Ďalším faktorom je vôňa a aróma. Intenzívne syry, ako je napríklad modrý plesňový syr, lepšie harmonizujú s ovocím, ktoré má výraznú vôňu, napríklad s figami.
Kľúčová je sezónnosť a čerstvosť ovocia, ktorá prináša najlepšie chuťové zážitky. Mimo sezóny ale môžete siahnuť aj po ovocných džemoch a marmeládach alebo po sušenom ovocí.
Čedar sa so svojou intenzívnou chuťou a pevnou textúrou skvelo doplňuje s chrumkavým a šťavnatým jablkom. Vychutnajte si toto spojenie ako rýchle občerstvenie alebo ho zakomponujte na syrový tanier na slávnostnú udalosť.
Tiež Král Sýrů vynikne s ovocím, záleží na druhu a charaktere príchuti. Vedeli ste, že napríklad Hermelín so zeleným korením a Hermelín s rozmarínom si najlepšie vychutnáte s jahodami? V sekcii produktov nájdete pri každom druhu odporúčanie na ovocné i vínne párovanie. Prichystajte na slávnostnú tabuľu bohatú doštičku plnú rozmanitých druhov ovocia a zeleniny, ktorej bude kraľovať tento syr s jeho krémovou konzistenciou a ušľachtilou plesňou.
Tiež kozí syr dokonale rezonuje s hroznom, či už bielym alebo červeným, ku ktorému odporúčame aj orechy, a to vlašské, prípadne pekanové alebo para orechy.
Gouda s jemnou vôňou s miernym orieškovým nádychom sa výborne hodí k marhuliam alebo marhuľovému čatní. Tip pre gurmánov: Pre ešte väčší chuťový zážitok doplňte toto spojenie miskou údených slaných mandlí.
Výrazný modrý syr si priamo hovorí o kontrast chutí so sladkými figami. Spolu s čerstvým chlebom, medom a orechmi dostanete ďalší chuťový rozmer.
Prírodný lisovaný syr s mierne sladkastou chuťou a ovocnou a mierne pikantnou príchuťou Liptov Vrchár jemný má príjemnú vôňu sušených hrozienok a fíg. Mäkká a ovocná poleva sa najlepšie kombinuje so zrelými jahodami, kivi, melónom a hroznom. Zapojte tento syr do osviežujúceho melónovo-uhorkového špízu.
TIP: Radi grilujete ovocie? Na grilovaných broskyniach alebo ananáse si pochutíte ešte viac, keď ich ozdobíte kopčekom čerstvého syra.
Charakteristickú kyslosť kozieho syra vyváži sladká chuť sušených marhúľ. Dolaďte kombináciu bylinkami, ako je rozmarín alebo tymian.
Sladkosť sušených sliviek a pikantnosť modrého syra je ideálnym pohostením na syrovom tanieri alebo ako predjedlo.
Sladké datle a slaný parmezán vytvárajú dokonalý mix chutí, ktorý je ideálny na jednoduché „finger foods“ na slávnostné príležitosti.
Každá krajina má svoje vlastné tradície v párovaní syrov a ovocia. Napríklad vo Francúzsku sú obľúbené kombinácie ako Camembert s jablkami, v Taliansku zase Parmigiano Reggiano s hroznom a v Španielsku syr Manchego s dulovým želé. Inšpirujte sa týmito regionálnymi kombináciami a objavujte nové chute.
TIP: Kombinácia syra a ovocia vynikne tiež v šalátoch. Vyskúšajte napríklad Král sýrů hermelín v košíčku s orechmi a hroznom alebo letný šalát s jahodami, Lučinou Šalátovou a kuracím mäsom.
Odoberajte náš newsletter.