Klobásky alebo cukety sú letnou grilovacou klasikou, ale prečo sa obmedzovať len na mäso a zeleninu? Zaujímavú zmenu môžu priniesť syry. Stačí vybrať vhodný druh a zvoliť zaujímavé chuťové kombinácie. Ktoré syry sa hodia na gril a ako s nimi naložiť?
Pri výbere syrov sa zamerajte na druhy, ktoré majú pevnú štruktúru a obstoja pri vysokých teplotách, bez toho, že by sa roztiekli. Optimálne sú syry s pevnejšou povrchovou kôrkou alebo s ušľachtilou plesňou. Patria medzi ne halloumi z Cypru alebo slovenský oštiepok, dobre sa osvedčia tiež syry typu camembert, ako je napríklad Hermelín. Naopak mäkké syry ako mozzarella alebo balkánsky syr si radšej schovajte do šalátov.
Halloumi ladí s grilovanými paprikami, cuketami a baklažánmi, ale aj s čerstvou zeleninou. Môžete k nemu pridať čerstvé bylinky, ako je rozmarín alebo tymián. Nebojte sa ani sladkého akcentu, napríklad cukrového melóna alebo kvapky medu.
Hermelín podávajte s brusnicovou omáčkou a opečenými bagetkami. Túto kombináciu môžete obohatiť o rôzne druhy orechov a med.
Syr Feta nakrájajte na plátky a grilujte spoločne so cherry paradajkami a čiernymi olivami. Pokrm môžete posypať čerstvou bazalkou alebo oreganom.
Čedar nakrájajte na hrubšie plátky a grilujte ho spolu s plátkami slaniny. Na záver k nemu pridajte nakrájané jalapeños pre pikantnú chuť.
Trochu opomínaný, ale veľmi vhodný kandidát na gril je tradičný slovenský syr Oštiepok. Zaujímavá je jeho dekoratívna štruktúra, ktorá pôvodne vznikala vtlačením hmoty do ručne vyrezávanej drevenej formy. Sformovaný syr sa norí do soľného roztoku, ktorý ho konzervuje a dodáva mu typickú slanú chuť. Na záver prechádza syr údením, ktorým získa výraznú vôňu a zlatistú farbu.
Oštiepok je možné vďaka jeho pevnej štruktúre grilovať vcelku priamo na rošte alebo nakrájať na kúsky a použiť ho na špízy. Výborne si rozumie so zeleninou alebo s hubami, so slaninou a pikantnými jalapeños alebo s čerstvými i sušenými bylinkami.
TIP: Grilovaný Hermelín svojou krémovou chuťou výborne nahradzuje mäso vo vegetariánskych hamburgeroch a perfektne sa doplňuje s čiernym korením, grilovaným šalátom little gem a horčicovou zálievkou. Pred grilovaním môžete Hermelín potrieť olivovým olejom a ochutiť bylinkami, ako je rozmarín alebo tymián, aby sa zvýraznila jeho chuť. Vyskúšajte tiež netradičnú kombináciu s medom a pekanovými orechmi, ktoré posunú tento pokrm na úplne novú chuťovú úroveň.
Odoberajte náš newsletter.