title
clanek_syr a tehotenstvi_1_1245x915px (1).jpg
(0 z 1 hodnotenia)

Aj tehotné si môžu dopriať syry

Jedálny lístok je pre nastávajúce mamičky veľkou témou. Čo a ako jesť, aby neublížili vyvíjajúcemu sa dieťatku, zaistili všetky dôležité látky a súčasne uspokojili chute? Syry patria vďaka svojmu zloženiu k potravinám, ktorých sa vo väčšine prípadov nemusia obávať. Naopak im dodajú podstatné živiny, ktorých v tomto období potrebujú viac než obvykle.  

Ženy majú počas tehotenstva zvýšenú potrebu určitých živín. Mliečne výrobky, teda aj syry, sú zdrojom plnohodnotných bielkovín, ľahko stráviteľného mliečneho tuku, mliečneho cukru a jedinečnej kombinácie dôležitých vitamínov a minerálnych látok.

  • Vápnik je nenahraditeľný pre správny vývoj kostí a zubov. Vápnik z mlieka je o to cennejší, že ho ľudské telo dokáže veľmi efektívne využiť.
  • Vitamíny skupiny B sa okrem iného podieľajú na udržiavaní energetickej rovnováhy a na budovaní nervovej sústavy. Vitamín B12, ktorý je zodpovedný tiež za tvorbu červených krviniek, sa nachádza v zrejúcich syroch.
  • Počas tehotenstva je zvýšená tiež potreba bielkovín. Tú je možné pokryť pravidelnou konzumáciou najmä niektorých druhov syrov, ktoré môžu na 30 g obsahovať až 10 g bielkovín.

 

Ktoré syry si možno dopriať bez obáv?

Väčšina syrov je pre tehotné úplne bezpečná. Pri niektorých, ako je gouda, parmezán alebo čedar, je lepšie postrážiť si množstvo.

Odporúča sa však vyhýbať sa mäkkým syrom vyrobeným z nepasterizovaného, teda nedostatočne tepelne upraveného mlieka, ktoré môžu obsahovať nebezpečné baktérie Listeria. S takými výrobkami sa môžete stretnúť napríklad na farmárskych trhoch. Rizikom môžu byť aj plesňové syry, pri ktorých hrozí ochorenie listeriózou.[1]

 

Úplne bezpečné sú:

 

Smotanové syry a syry cottage

Smotanové syry si môžete vychutnať na pečive, s cestovinami, v šaláte alebo na desiatu len tak na lyžičku. 

 

Mozzarella

Bezpečná je balená mozzarella vyrobená z pasterizovaného mlieka, a to tak z kravského, ako aj z byvolieho mlieka. Mozzarella je súčasťou klasického caprese a výborne sa hodí aj do letného šalátu.

Caprese s mozzarellou Lučina

Lucina_Caprese.jpg

 

Syr Feta

Obvykle sa vyrába z pasterizovaného mlieka, a preto sa môže konzumovať aj počas tehotenstva. Mal by však pochádzať z vákuového balenia a po otvorení by sa mal rýchlo spotrebovať.   

 

Tvrdé, plátkové a údené syry

Opäť platí, že pasterizovaných výrobkov nie je potrebné sa obávať. Jedinou výnimkou sú mäkké plesňové zrejúce údené syry, napríklad údený hermelín.

 

Čedar

Vyrába sa z pasterizovaného mlieka a zreje niekoľko mesiacov. Pre tehotné ženy to znamená bezpečnú konzumáciu a dobrú voľbu počas tehotenstva, pretože je bohatým zdrojom vápnika. 

 

Ricotta a mascarpone

Na mäkkých smotanových syroch talianskeho typu si môžete v tehotenstve pochutnávať bez obáv. Môžu byť súčasťou nepečených dezertov alebo rizot a pokrmov z cestovín.

 

 Bryndza 

Plnotučný syr z ovčieho mlieka má mnoho výživových benefitov, ako je vysoký obsah bielkovín, minerálov a prirodzených probiotických kultúr, ktoré podporujú zdravie tráviaceho a imunitného systému. Čerstvá bryndza sa tehotným neodporúča, pretože sa vyrába z nepasterizovaného mlieka. Ak však máte istotu, že pri výrobe bryndze bolo použité len pasterizované mlieko, môžete si ju dopriať v rozumnom množstve aj v tehotenstve.

 

Tipy pre tehotné:

  • Kupujte syry vcelku alebo požiadajte pri pulte so syrom o malé množstvo čerstvo nakrájaných kúskov z bochníka.
  • Kupujte balený plátkový syr len v malom množstve a uistite sa, že má dostatočne dlhú trvanlivosť.
  • Vyhýbajte sa šalátovým barom a pultom s lahôdkami, pretože na voľne skladovaných syroch sa môžu šíriť choroboplodné zárodky. 
  • Skladujte syr v chladničke pri 4 – 6 °C a spotrebujte ho do 2 – 3 dní. 
  • Ak chcete použiť strúhaný syr, odporúča sa nastrúhať si ho bezprostredne pred konzumáciou.

 

Na čo si dať pozor?

Nejedzte v tehotenstve surovú živočíšnu stravu, surové mliečne výrobky, surové mäso ani surové ryby. Napriek tomu, že sú infekcie spôsobené baktériou Listeria a patogénmi toxoplazmózy pre väčšinu zdravých ľudí neškodné, môžu byť rizikom pre nenarodené dieťa. Mliečne výrobky z pasterizovaného mlieka sú naopak v tehotenstve správnou voľbou!

 

[1] https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2016/01/Vyziva1_2016_clanek1.pdf, https://www.szpi.gov.cz/clanek/prevence-onemocneni-z-potravin-listerioza.aspx