title
banner_polevky_SK_1245x915.jpg
(0 z 1 hodnotenia)

Babičky hovorievali "polievka je grunt" a mali pravdu

 

Aj vy máte na jeseň a v zime oveľa väčšiu chuť na polievky? A zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo je to tak? Naše telo potrebuje rovnováhu. Preto v horúcom lete túžime po studených a chladivých jedlách a naopak, v prvých chladných jesenných dňoch siahame po teplej polievke.

 

Je pre vás ťažké vybrať si, ktoré potraviny jesť?

Naše babičky na to mali veľmi jednoduchý recept: nechodili do supermarketu, a tak prirodzene jedli sezónne potraviny.

 

Ideálne na zimné obdobie

Medzi potraviny, ktoré naše telo v zime víta, patrí koreňová zelenina, tekvica, cuketa, karfiol, pór, červená repa, kapusta, chren, kel, zemiaky, hydina, hovädzie a bravčové mäso a vajcia. Škorica, zázvor, oregano, bazalka, rozmarín, tymián, klinčeky a čierne korenie nás zahrejú. Na našom tanieri by určite nemali chýbať cibuľa a cesnak - potraviny s antibakteriálnymi účinkami, okrem toho posilňujú našu imunitu, ktorá najmä v zime dostáva poriadne zabrať.

Dlhé vývary z kostí sú výborným zdrojom minerálnych látok a nemusíte sa obávať, že varením prídete o vitamíny zo zeleniny - zeleninu pridajte až v poslednej fáze varenia a dokonca po uvarení sú napr. karotény z mrkvy dostupnejšie pre ľudský organizmus než za surového stavu.

 

5 dôvodov, prečo jesť polievky:

  1. Krásne zahrejú
  2. Zdroj zeleniny, a teda vitamínov, minerálov a vlákniny
  3. Sú väčšinou nízkokalorické, takže vhodné, ak chcete znížiť svoju hmotnosť
  4. Skvelý spôsob, ako do svojho jedálnička zaradiť strukoviny
  5. Veľmi praktické - varia sa v 1 hrnci, ľahko sa ohrievajú, dajú sa pripraviť na viac dní

 

NÁŠ TIP: ZAHUSTITE SYROM

Polievku nezahusťujte múkou, ale skúste pridať syr! Obohatíte tak polievku o bielkoviny a vápnik a dosiahnete tak jedinečnú konzistenciu.

Lučina je ideálna na krémovú polievku, zatiaľ čo strúhaná gouda alebo eidam sa výborne hodí na voňavú cesnakovú polievku. A čo je skvelé - milovníci polievok s intoleranciou laktózy môžu siahnuť po našej bezlaktózovej Goude, rovnako ako bezlaktózová Lučina zjemní vaše polievky.

 

Karfiolová polievka

kvetakova-polevka_1245x915px.jpg

 

Od raňajok po večeru

Teplé, husté polievky sú vhodné počas celého dňa - od raňajok až po večeru. Môžete si vybrať z klasických mäsových vývarov so zeleninou alebo hustých zeleninových polievok.  Výborné sú fazuľové, šošovicové a miso polievky. Krémové polievky - tekvicová alebo mrkvová polievka patria medzi najobľúbenejšie.

 

Hľadáte inšpiráciu?

Pečená polievka z cvikly a mrkvy zjemnená Lučinou

Pecena-polevka-z-repy (1) (1).jpeg

Hrášková polievka

89aa9ec4495d0db7755f5496896750a1.jpg

 

Demikát

demikat_1245x915px.jpg