Trocha džemu, marmelády alebo ovocného čatní ako príloha dokáže potrhnúť chuťové nuansy syra, ktoré by nám inak ostali skryté. Vyskúšali sme pre vás niekoľko obzvlášť harmonických a prekvapivých spojení syra a džemov, ktoré rozhodne stoja za to.
Všeobecne platí, že čím výraznejšia (napr. plesňový) alebo slanšia je chuť syra, tým sladší by mal byť džem, ktorý syr sprevádza. Obzvlášť vhodné sú džemy zo žltého ovocia, ako napr. broskyne alebo marhule. Naopak čím je syr jemnejší, ako je napríklad „Král Sýrů“, tým kyslejší či trpkejší môže byť džem, ktorý sa k tomuto syru podáva. K čerstvým a mäkkým syrom sú obzvlášť vhodné citrusové marmelády a džemy.
TIP: Zavárate si sami? Marmeládu, zaváraninu alebo čatní môžete ozvláštniť bylinkami či korením. Pustite sa do experimentov. Marhuľová marmeláda s rozmarínom, malinová s mätou, čerešňová s levanduľou alebo jahodový džem s vanilkou…
TIP: Marmeláda so soľou? Ak sa rozhodnete pre zdravší a diétnejší spôsob zavárania, použite namiesto cukru soľ, najlepšie morskú. Na konzerváciu ovocia, ktoré je zbierané v čase svojej zrelosti, stačí len štipka soli, ktorá z ovocia „vytiahne“ jeho prirodzenú sladkosť. Keď sa vám bude zdať, že je zaváranina málo sladká, pridáte paradoxne ešte trochu soli.
Ovocné džemy a čatní majte poruke aj pri grilovaní. Ku grilovanému Hermelínu podávajte sladkokyslé čatní, omáčku pôvodom z Indie, ktorú môžete pripraviť aj doma z ktoréhokoľvek ovocia, ale aj zeleniny. Suroviny sa zmiešajú a pri miernom vare sa asi hodinu zahusťujú odparením. Omáčku môžete na záver zavariť, aby dlhšie vydržala. Vyskúšajte pikantnú kombináciu exotického manga, zázvoru a čili alebo čatní z jabĺk, cibule, klinčekov a škorice. Príjemnú kyselkavosť získate pridaním jablčného octu.
Odoberajte náš newsletter.