Mäso s ostatnými surovinami vložíme do liatinového hrnca, premiešame a dáme prikryté piecť do rúry na 150 °C na 3 – 4 hodiny. Potom odstránime bobkové listy, mäkučké mäso dvomi vidličkami potrháme na vlásky, občas aj na väčšie kúsky a vložíme do pripravenej, fóliou vyloženej (napr.) antikorovej formy, zalejeme šťavou z výpeku a necháme v chladničke stuhnúť.
Z kvasníc, mlieka a z cukru pripravíme kvások, pridáme múku, štipku soli a vypracujeme cesto. Necháme 20 až 30 minút nakysnúť. Následne ho roztiahneme na plech s rozmermi 40 x 20 cm v hrúbke asi 5 až 7 mm. Prstami urobíme zvrchu do cesta po celej ploche malé jamky. Polejeme ho olejom, posypeme posekaným rozmarínom a hrubou morskou soľou. Upečieme dozlatista a necháme vychladnúť.
Bryndzový bal: Bryndzu zmiešame so zmäknutým, ale nie rozpusteným maslom.
Mäso vyklopíme z formy na vychladenú focacciu, odstránime fóliu a po dĺžke odrežeme prečnievajúci slaný koláč. Natrieme zmesou bryndze s maslom, posypeme zmesou papriky a pažítky a rukami jemne pritlačíme posýpku do obalu. Prikryjeme alobalom alebo fóliou a vložíme do chladničky vychladnúť.