Syr a víno sú pre gurmánov nevyčerpateľnou témou. Sú snovým párom medzi mnohými kulinárskymi špecialitami a vďaka storočnej tradícii a neuveriteľnej rozmanitosti sú považované za kultúrne bohatstvo. Ak je vzťah medzi syrom a vínom správny, dochádza k tomu, že príslušné chuťové nuansy sa môžu dokonale spojiť a vytvoriť skvelý zážitok.
Naše odporúčania vám pomôžu nájsť vždy toho správneho partnera pre váš obľúbený syr. Každý druh syra má svoje vlastné požiadavky a nehodí sa ku každému vínu. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu pri výbere a párovaní syrov a vín.
Syr a víno z tej istej oblasti sa obvykle dobre dopĺňajú vďaka rovnakým klimatickým a geografickým podmienkam.
Syr a víno by mali byť približne rovnako silné. Čím zrelší a silnejší je syr, tým bohatšie a plnšie by malo byť víno. U syrov s jemnou chuťou by malo byť víno tiež jemné a delikátne.
Slané alebo chuťovo veľmi výrazné syry vyžadujú ako protiváhu skôr sladké víno, napríklad ušľachtilé sladké vína alebo ľadové vína.
Kyslé vína sú k syrom menej vhodné, pretože spôsobujú horkú chuť syra. Výnimkou sú smotanové syry – čím smotanovejší syr, tým kyslejšie víno môže byť.
Čím tvrdší syr, tým viac trieslovín môže víno obsahovať
Tip: U syrového taniera sprevádzaného vínom by malo byť víno párované k najsilnejšiemu syru.
K vínu ako stvorený je Hermelín Kráľ Syrov s rozplývavou konzistenciou a ušľachtilou plesňou, ktorá mu dodáva typický biely vzhľad a jemné šampiňónové aróma. Objavovať môžete aj nové intenzívne chute ako medvedí cesnak, provensálske bylinky alebo zelené korenie, ktoré novozanecháva Kráľ Syrov dozrievať vo vnútri syra.
K obľúbeným mäkkým syrovým špecialitám je potrebné ladiť vína, ktoré podčiarknu ich jemne pikantnú chuť:
K neochutenému Kráľovi Syrov Originál si nalejte pohár Pinot Noir alebo Merlot.
K príchutiam už sa odporúčané vína pomerne líšia, pre predstavu k ochuteniu provensálské bylinky odporúčame vína z kategórií sladkých a špeciálnych, ako sú slamové a ľadové vína.
TIP: Nájdite si svoj obľúbený Hermelín od Kráľa Syrov a prečítajte si, aké víno je k nemu ideálne.
Korenistý syr s červenou plesňou dobre ladí s ovocnými až plnými červenými vínami alebo jednoduchými bielymi vínami. Veľmi aromatické syry sa zjemňujú sladšími vínami, ako je napríklad Muškát. Zvlášť výrazné červené plesňové syry však maskujú chuť akéhokoľvek vína.
Červené vína:
ovocno-mäkké, málo kyslé Côtes du Rhône
zamatové Rulandské modré
vyzreté plné Bordeaux
Biele vína:
suchý alebo polosuchý Ryzlink rýnsky
čerstvé Rulandské šedé
Táto skupina syrov má veľmi širokú škálu chutí, takže je potrebné overiť, ktoré víno sa hodí k jednotlivým druhom. Napríklad ľahké polosuché víno s jemným buketom, ovocným nádychom a nízkym obsahom trieslovín sa hodí k jemným orechovým špecialitám, ako je Fol Epi.
Červené víno: Mladé Beaujolais alebo Merlot
Biele víno: Ryzlink rýnsky alebo kvetinový Viognier
Pikantná a intenzívna chuť modrého syra potrebuje víno, ktoré ju dokáže vyvážiť. Toho sú spravidla schopné iba sladké vína s jemnou kyselinkou.
Výrazné ušľachtilé sladké biele vína
Portské víno alebo plné staré sherry
Dezertné vína, ako je Sauternes, Banyuls, Vin Jaune alebo ľadové víno.
Jemné syry z ovčieho alebo kozieho mlieka sa hodia k ľahkým vínam:
mladé biele vína, ako je ovocný Silvaner alebo Rulandské biele.
Červené vína s nízkym obsahom kyselín, plné charakteristické z južného Francúzska, ako je Saint Émilion.
šumivé svieže ružové vína s jemne horkým charakterom, ako sú ružové vína z Provence.
Ušľachtilé sladké vína, ktoré nie sú príliš ťažké
Čerstvé syry najlepšie ladia s bielymi vínami s nízkym obsahom kyselín a ovocnou chuťou s jemnou zvyškovou sladkosťou.
Sladký Müller-Thurgau alebo Rivaner, svetlý Silvaner.
Tvrdé syry sa vyznačujú jemným až intenzívnym korenistým arómom. V závislosti na ich intenzite vyžadujú tvrdé syry rôzne vína.
Biele vína s dlhotrvajúcim buketom a chuťou čerstvého ovocia
Ružové vína a ľahké ovocné červené vína (Vini Novelli) s jemnými tvrdými syrmi.
Plné červené vína, ako je Brunello alebo Barolo, s intenzívne aromatickými tvrdými syrmi.
Dobre vyzreté červené vína s korenistými a mierne pikantnými tvrdými syrmi, ako je Pecorino.
Červené vína s viac či menej výraznou štruktúrou až po plné silné orechové vína, ako je Parmigiano Reggiano.
Odoberajte náš newsletter.