title
banner_syr a sport_SK_1245x915.jpg
(0 z 1 hodnotenia)

Syr a šport. So syrom dobehnete a doskočíte ďalej

Športovci si na jedálnom lístku dávajú záležať. Obzvlášť, keď podstupujú veľkú fyzickú námahu, strácajú enormné množstvo vody, sacharidov, tukov, minerálov a bielkovín. Organizmus ich čerpá zo svojich zásob, ktoré je nutné neustále doplňovať. So syrom je to hračka, a navyše pochutnanie!

 

So syrmi rastú svaly

Na výkonnosť športovcov je dôležitý dostatočný príjem bielkovín. Bielkoviny sa okrem ďalšieho starajú o udržanie a budovanie svalovej hmoty a tiež zásobujú tkanivá, a to najmä svalové vlákna, ktoré sú pre vyznávačov športov také podstatné. Živočíšne bielkoviny pritom majú všeobecne vyššiu biologickú hodnotu než bielkoviny rastlinné, pretože obsahujú viac esenciálnych aminokyselín a sú pre náš organizmus jednoduchšie stráviteľné. Niektoré druhy syrov sú na bielkoviny obzvlášť bohaté, v 30 g syra môže byť obsiahnutých až 10 g bielkovín, a preto predstavujú pre športovcov zaujímavú alternatívu k mäsu a rybám. 

Na proteínovej špičke sa držia Hravé korbáčiky a Hravé tyčinky s obsahom bielkovín 26g/100g. Vysokým obsahom bielkovín sa pýšia aj tieto syrové produkty: Oštiepok, Oštiepok údený, Hravé pareničky, Eidam Liptov, Gouda Liptov a Gouda Liptov bez laktózy.

Liptov_banner_web_hrave_B_1245x915_1.jpg

 

Kazeín je bielkovina číslo jedna

Cenným a pre športovcov dôležitým druhom bielkoviny je kazeín, ktorý sa prirodzene vyskytuje v mlieku cicavcov. Ťažiť z jeho vlastností môžu aj tí, ktorí chcú schudnúť. Je skvelým zdrojom esenciálnych aminokyselín a obsahuje tiež peptidy, ktoré posilňujú imunitu, urýchľujú metabolizmus, podieľajú sa na tvorbe svalového tkaniva a starajú sa o zdravie čriev. Športovci by kazeín mali zaradiť do jedálneho lístka najmä na regeneráciu svalov a ochranu svalovej hmoty. Niektorí ho užívajú ako výživový doplnok a často nevedia, že táto látka je obsiahnutá v prirodzenej forme tiež v syroch a v tvarohu.

TIP: Chutným spôsobom, ako doplniť kazeín je Lučina Svěží žervé s 93 % obsahom tvarohu.

LUCINA SVEZI ZERVE JOG 80g_400x400px.jpg

Športovec potrebuje aj vápnik, vitamíny a minerály

Vápnik je dôležitým partnerom športovca, a syr je jeho skvelým zdrojom. Nemal by teda v jeho jedálnom lístku chýbať. Vápnik podporuje prenos nervových impulzov a funkciu svalov a podieľa sa na premene glykogénu (cukru uloženého v pečeni) na glukózu, ktorá je kľúčovým zdrojom energie. Jedna porcia mäkkého syra (30 gramov) vystačí na pokrytie približne 15 – 25 % dennej potreby dospelého človeka. Syr je tiež veľmi bohatý na vitamíny, najmä na vitamíny skupiny B, ako aj na minerály, ako je zinok a selén, ktoré okrem iného prispievajú k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom.

TIP: Zbaľte si na tréning Lučina & Skyr ako ľahkú desiatu. Skvelo sa hodí ako dip k obľúbenej zelenine, môžete si ju ale vychutnať aj len tak na lyžičke.

LUCINA _ SKYR 120g_400x400px.jpg

So syrom sa beží zľahka

S ťažkým žalúdkom sa zle trénuje, a ešte horšie víťazí. Navzdory niektorým názorom nepôsobia syry problémy s trávením. Počas zrenia sa mliečne bielkoviny štiepia a čiastočne fermentujú a vďaka tomu sú ľahšie stráviteľné a pre telo lepšie využiteľné.

TIP: Raňajková miska s Lučinou & Skyr plná orieškov a semienok je skvelým štartom nielen do ďalšieho dňa, ale aj na športové preteky. 

lucina-and-skyr-se-susenymi-rajcaty-a-seminky_1245x915px (1).jfif