1 hrsťkrížiky jabĺk alebo hrušiek (môžete ich vopred namočiť do slivovice)
1 lyžicesadlo
100 gdomáci špek
200 mlľanový olej
Najprv si pripravte relish. Nakrájajte domácu slaninu nadrobno, rovnako tak ošúpanú cibuľku. V hrnci si rozohrejte masť a pridajte slaninu a cibuľu, smažte dovtedy, než oboje pekne zhnednú. Ďalej pridajte marmeládu, muškátový kvet, čili a soľ, všetko premiešajte, nechajte pár minút prehriať a potom zase vychladnúť.
Medzitým si pozdĺžne rozkrojte Hermelíny a nechajte ich chvíľu stáť pri izbovej teplote. Do vnútra votrite pripravený relish a syry priklopte. Ošúpte cesnak a nakrájajte ho na tenké plátky. Obidva druhy orechov nesekajte nahrubo.
A teraz prichádza na rad ukladanie do pohárov: na spodok pohára vložte orechy a sušené ovocie, na ne Hermelín a cesnak a postupne vrstvy prekladajte. Nakoniec všetko zalejte olejom tak, aby siahal asi 2 cm nad okraj. Riadne uzatvorte a nechajte odležať 2 až 3 dni pri izbovej teplote.
V zimných mesiacoch nehrozí, že sa vám Hermelíny v miestnosti skazia; po prvej konzumácii ich však uchovávajte v chladničke.