title
37a_1245x915px.jpg
sedlcansky.jpg
ikonka_bez masa.svg
Bez mäsa
(0 z 1 hodnotenia)

Zimný orecháč

30 min
4 porcia

Budete potrebovať

  • 2 ksSedlčanský Hermelín Originál
  • 1 hrsťvlašské orechy
  • 1 hrsťsušené lieskové orechy
  • 1 ksbiela cibuľa
  • 2 lyžicehrušková alebo jablková marmeláda
  • 1 štipkamleté chilli
  • 1 štipkamuškátový kvet
  • soľ
  • 1 kscesnak
  • 1 hrsťkrížiky jabĺk alebo hrušiek (môžete ich vopred namočiť do slivovice)
  • 1 lyžicesadlo
  • 100 gdomáci špek
  • 200 mlľanový olej
SEDLCANSKY_Original_100g_1245x915px.jpg
  1. Najprv si pripravte relish. Nakrájajte domácu slaninu nadrobno, rovnako tak ošúpanú cibuľku. V hrnci si rozohrejte masť a pridajte slaninu a cibuľu, smažte dovtedy, než oboje pekne zhnednú. Ďalej pridajte marmeládu, muškátový kvet, čili a soľ, všetko premiešajte, nechajte pár minút prehriať a potom zase vychladnúť. 
     
  2. Medzitým si pozdĺžne rozkrojte Hermelíny a nechajte ich chvíľu stáť pri izbovej teplote. Do vnútra votrite pripravený relish a syry priklopte. Ošúpte cesnak a nakrájajte ho na tenké plátky. Obidva druhy orechov nesekajte nahrubo.
     
  3. A teraz prichádza na rad ukladanie do pohárov: na spodok pohára vložte orechy a sušené ovocie, na ne Hermelín a cesnak a postupne vrstvy prekladajte. Nakoniec všetko zalejte olejom tak, aby siahal asi 2 cm nad okraj. Riadne uzatvorte a nechajte odležať 2 až 3 dni pri izbovej teplote.
     
  4. V zimných mesiacoch nehrozí, že sa vám Hermelíny v miestnosti skazia; po prvej konzumácii ich však uchovávajte v chladničke.

Výživové údaje na 100 g

energie
2279,9 kj / 542,8 kcal
tuky
51,9 g
sacharidy
12,3 g
z toho cukry
8,1 g
bielkoviny
7,3 g
soľ
0,8 g
vláknina
1,2 g