title
zeleny-salat_1245x915px.jpg
liptov.jpg
ikonka_ovce.svg
Z ovčieho mlieka
(0 z 1 hodnotenia)

Zelený šalát

15 min + + 5 min
2 porcia

Budete potrebovať

  • 125 gLiptov bryndza
  • 200 gcestoviny
  • 40 ghráškové lusky
  • 40 gstonky zeleru
  • 30 ghrášok
  • 30 gšpenátové lístky
  • 120 mlzeleninový vývar
  • 60 mlsladká smotana
  • 1 čajová lyžičkacitrónová šťava
  • 1 strúčikcesnak
  • 1 čajová lyžičkaškrob
  • soľ
  • čierne korenie
Liptov_Bryndza_125g_1245x915px.jpg
  1. Cestoviny varíme v osolenej vode al dente. Scedíme. 
  2. Hráškové strúčiky umyjeme, odrežeme konce a strúčiky priečne prekrojíme na polovicu. 
  3. Stonkový zeler opláchneme a nakrájame na 1 cm kúsky. 
  4. V malom hrnci asi 3 minúty povaríme pokrájaný hrášok a zeler, scedíme a hneď vložíme do studenej vody s ľadom. 
  5. V druhom hrnčeku si pripravíme omáčku. Privedieme do varu vývar so škrobom, pridáme listy špenátu, olúpaný hrášok a krátko povaríme. Pridáme smotanu, citrónovú šťavu, soľ, korenie a cesnak. Rozmixujeme na omáčku. 
  6. Cestoviny premiešame s uvareným hráškom a zelerom, zalejeme hráškovo-špenátovou omáčkou a posypeme bryndzou Liptov.

Výživové údaje na 100 g

energie
850,1 kj / 202,4 kcal
tuky
8,1 g
sacharidy
23,5 g
z toho cukry
1,1 g
bielkoviny
7,9 g
soľ
0,7 g
vláknina
2,8 g