Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu na koláč s priemerom 23–25 cm vymastíme a vysypeme múkou.
Vo veľkej mise zmiešame hladkú múku, cukor, soľ a prášok do pečiva.
V malom hrnci rozohrejeme maslo a mlieko, dokiaľ sa maslo úplne neroztopí. Zmes necháme vychladnúť.
Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme do tuhého snehu.
Do suchých ingrediencií pridáme žĺtky, vanilkový extrakt a citrónovú kôru z polovice citróna a potom postupne pridávame zmes s maslom a mliekom. Miešame, dokiaľ nevznikne hladké cesto.
Nakoniec opatrne vmiešame sneh z bielkov. Nie je potrebné ho vymiešať úplne dokonale, ale aspoň tak, aby nezostali viditeľné hrudky.
Cesto vlejeme do pripravenej formy na koláč.
Pečieme v predhriatej rúre asi 30–35 minút alebo dokiaľ trhanec nezhnedne na povrchu.
Dezert necháme trochu vychladnúť a potom cesto natrháme na jednotlivé kúsky.
Trhanec rozdelíme na porcie a podávame s dipom z jahodového Pribináčika a s čerstvými jahodami.
! Náš tip !
Cisársky trhanec môžeme servírovať teplý i studený.