Hermelíny pozdĺžne prekrojte a z oboch strán iba potrite paradajkovým pretlakom. Následne pridajte niekoľko koliesok salámy a zatvorte. Nechajte chvíľu odpočinúť pri izbovej teplote.
Jarnú cibuľku si očistite a nakrájajte na hrubšie prúžky. Čili papričku nakrájajte najemno a pozor na oči! Ak použijete čerstvý zeler, tiež si ho očistite a nastrúhajte nahrubo. Nakladaný zeler sceďte z nálevu, ale nechajte v ňom aj trochu šťavy.
Do vopred očisteného pohára začnite postupne vkladať ingrediencie. Najprv nastrúhaný zeler spolu s jarnou cibuľkou, potom odpočinutý syr, baraní roh a čili papričku. Osoľte a dokoreňte.
Keď je pohár plný, nie úplne po okraj, zalejte repkovým olejom, ktorý je práve pre Horácko ako také najvyužívanejším vďaka repke olejnej, ktorá sa tu vo veľkom pestuje.
Pohár poriadne zatvorte, nechajte 2 – 3 dni uležať a konzumujte. Tento štipľavo až aromaticky naložený horácky Vysočan chutí najlepšie na poriadnom krajci chleba natretom vrstvou domáceho masla a pre fajnšmekrov spolu s pohárom cmaru na vyváženie pikantnejšej chuti.