2 hrsťzmes orechov a semien (napr. sezam, mak, lieskové orechy, kešu oriešky)
Bataty dajte na pekáč a pečte v rúre cca 45 minút na 200 °C. Medzitým uvarte šošovicu tak, aby bola mäkká. V miske zmiešajte Lučinu, asi ⅔ nastrúhaného syra, citrónovú šťavu, kurkumu, rímsku rascu, kajenské korenie a podľa vlastnej chuti osoľte.
Hotové bataty vyberte z rúry a nechajte trocha vychladnúť. Potom ich prekrojte po dĺžke napoly a vydlabte tak, aby vznikla lodička s hrúbkou cca 1,5 cm. Vnútro batatov roztlačte vidličkou a pridajte do misky s náplňou. Všetko ešte raz premiešajte. Bataty trošku pokvapkajte olivovým olejom. Vydlabané bataty naplňte zmesou a posypte zvyškom syra. Pečte v rúre cca 15 minút na 180 °C.
Medzitým pripravte orieškovú zmes. Na panvicu dajte lyžičku prepusteného masla a zmes orieškov a semienok. Na panvici na strednom plameni zľahka restujte dozlatista. Zmes môžete aj trošku osoliť. Bataty vyberte z rúry a posypte orieškovou zmesou.