title
B.jpg
(0 z 1 hodnotenia)

Základné ingrediencie pre dobre naložený Sedlčanský Hermelín

Bez čoho sa nezaobíde dobre naložený Sedlčanský Hermelín? Podľa Nalož to sa vstupným ingredienciám na zaujímavo uležaný recept medze nekladú, Daniela sama preferuje nebáť sa experimentov a skúšať nové a netradičné chute, ale základ je kľúč k úspechu. 

Sú však aj pravidlá, nielen pre tých, ktorí si potrpia na naloženú „klasiku“, ktorá by sa v rámci výberov doplnkových surovín na nakladanie, nemala podceňovať, alebo brať na ľahkú váhu.

1. Základ je olej

K Sedlčanskému Hermelínu (ako typickému českému syru), v rámci výberu oleja, do ktorého hermelín naložíte, preferujte klasiku. Nemá zmysel nakladať typický český plesňový syr do panenského za studena lisovaného oleja, ktorý je chuťovo až príliš výrazný.

Vyberajte medzi rastlinným repkovým či slnečnicovým, ktorý je chuťovo menej výrazný a neprebíja chuť hermelínu. Ak by ste predsa len chceli zaexperimentovať s výraznejšou chuťou oleja, siahnite napr. po konopnom alebo sezamovom oleji, ktorý má výraznejšie podtóny.

Nalož to tip: Nebojte sa olej „recyklovať“: Čo s olejom z pohára, keď už sme nakladanú dobrotu zjedli? Ak nie je olej od ostatných ingrediencií príliš zakalený či rozležaný, využite ho druhýkrát a naložte doň znova. Nemusíte sa báť, že by sa olej po prvej nakladačke skazil. Tie najlepšie fľaše na olej si môžete vybrať tu.

2. Korenie a soľ

Všeobecne platí, že by nemalo v nakladanom hermelíne chýbať celé čierne korenie a bobkový list, ktorý sa samozrejme neje, ale výrazne ovplyvní finálnu chuť nakladanej pochúťky.

Na doplnenie chuti môžete využiť aj čerstvo mleté čierne korenie alebo korenie 4 farieb, sladkú papriku, rovnako tak ako napr. nové korenie či borievku.

Ak by ste chceli viac experimentovať, vyskúšajte sušené provensálske korenie alebo sušenú čili papričku (ktorú môžete predtým rozdrviť).

Solenie: Hermelín sa soliť nemusí, ak sa soli nechcete vyhýbať použite štipku hrubozrnnej, čerstvo mletej soli.

Suché potraviny sa najlepšie uchovávajú napríklad v takomto pohári.

3. Ostatné dochucovadlá

Nakladaný hermelín ide ruka v ruke s bielou cibuľou, ktorá by nemala chýbať, nevyhýbajte sa ani štipľavejšej chuti šalotky alebo červenej cibuli, ktorá má výraznejšiu chuť

Strúčiky cesnaku by tiež v klasickom hermelíne nemali chýbať. Dokonca môžete 1 – 2 strúčiky prelisovať a premiešať s olejom.

Nakladaný baraní roh, alebo červená kapia je tiež základom úspechu pre klasické vyhotovenie, ak sa nebojíte vyskúšať napríklad aj nakladané jalapenos papričky či nakladané guľôčky korenia, či kyslé uhorky.

4. Čerstvé bylinky

Na spestrenie celkovej chuti a zaujímavejší vzhľad využívajte sezónne bylinky (ktoré však bežne zoženiete počas roku v supermarketoch). Klasikou, ktorou nič nepokazíte je čerstvá bazalka, tymian, saturejka, rozmarín či oregano. Bylinky nakladajte po menších vetvičkách, alebo ich nasekajte nadrobno. Tým sa ich chuť ešte umocní.

Správne vybrané vstupné ingrediencie tvoria základ úspechu pre dobre chuťovo vyvážený nakladaný Hermelín a spokojného konzumenta!

Ak neviete, aký pohár je vhodný na nakladanie, pozrite sa do e-shopu Nalož to a určite si vyberiete.