title
ako-sa-rodi-syr-ovce_1245x915px.jpg
(0 z 1 hodnotenia)

Z čoho sa rodí syr

Kvalitný syr môže vzniknúť len z kvalitného mlieka. A to spĺňa mlieko z našich slovenských fariem a salašov na sto percent. Spokojné zvieratá dávajú dobré mlieko a my z neho vyrábame lahodné produkty pod značkou Liptov. Spoločným menovateľom je zdravé horské prostredie. Už ste ochutnali? 

Ovce a kravy si žijú dobre 

Ovce a kravy, ktoré dávajú mlieko pre naše syry Liptov, chováme v podmienkach „welfare“. Naše liptovské zvieratá majú dostatok pohybu na čerstvom vzduchu a vynikajúcu pastvu na slnku. Väčšinu roku spásajú čerstvú horskú trávu a byliny, ktoré majú pozitívny vplyv na kvalitu mlieka. Sú to najmä púpava, ďatelina, skorocel, harmanček, pľúcnik lekársky, podbeľ, prvosienka jarná či ľubovník. Pastviny, na ktorých sa naše ovečky a kravy voľne pasú, nie sú ošetrované ani hnojené žiadnymi chemickými postrekmi a hnojivami.

Horský pôvod mlieka

Mlieko vo výrobkoch Liptov spĺňa všetky podmienky pre označenie „horské“. Produkujú ho ovce a kravy pasúce sa v horských oblastiach; počas zimných mesiacov dostávajú krmivo pochádzajúce z horských oblastí. Spracovanie mlieka prebieha v závode v Liptovskom Mikuláši, ktorý sa nachádza v horskej oblasti, kataster LM, kód KÚ 832707, kategória H1, horské oblasti podľa danej nadmorskej výšky.

Vďaka tomu, že si naše kravy a ovce žijú dobre, obsahuje ich mlieko viac vitamínu A a omega-3 mastných kyselín než iné typy mlieka. Vitamín A prispieva k zdravému zraku, pomáha regulovať rast buniek a podporuje imunitný systém. Pozitívny účinok omega-3 mastných kyselín sa prejavuje pri liečbe a prevencii mnohých ochorení, ako je napríklad astma, ale aj duševné choroby. 

Prínos pre región i prírodu

Kravské a ovčie mlieko na výrobu bryndze, slovenských parených špecialít, tvrdých syrov a masla nám dodáva viac než 70 fariem, družstiev a salašov. Vďaka dlhodobým kontraktom sme si s farmármi, od ktorých odoberáme mlieko, vybudovali silné dôveryhodné partnerstvo. O naše skúsenosti sa delíme s farmármi, dodávateľmi, distribútormi či s obchodnými reťazcami. Sme hrdí, že značka Liptov pomáha zachovávať a udržiavať prácu v regióne Liptov, Orava, Spiš a Gemer pre viac ako 400 ľudí, medzi ktorých patria bačovia, honelníci alebo pastieri. 

Nákupom mlieka zo slovenských fariem a salašov tiež prispievame k zachovávaniu typických slovenských plemien, ktoré sa na týchto farmách chovajú. Plemená, ako je slovenská strakatá alebo ovčie plemeno valaška, svojím pohybom a voľnou pastvou ďalej napomáhajú udržiavať prirodzenú vegetáciu v regióne.

Syrárske umenie značky Liptov

Na Liptove produkujeme lahodné výrobky, za ktorými stoja skutoční odborníci. Naším cieľom je neustále zlepšovať pracovné podmienky našich zamestnancov, podporovať ich prirodzené schopnosti a prispievať k rozvoju regiónu. Vďaka tomu vznikajú tradičné liptovské výrobky, zachováva sa ručná práca a tradičný spôsob údenia na studenom dyme z bukového dreva.