title
LUC-web-pozadi-produktu-UPDATE-03-Kremova-v01.jpg
(0 z 1 hodnotenia)

Výroba Lučiny: od lokálneho mlieka po lahodný čerstvý syr

Výroba Lučiny v štyroch krokoch

  • Poďte sa pozrieť do Hesova, ako vzniká čerstvý prírodný syr Lučina, zdravo a bez chémie, krok za krokom.
  • Lučinu poznajú milióny Čechov. Prvá kocka smotanového syra sa na trh dostala už v roku 1981. Odvtedy sa jej podoba zmenila a objavili sa aj nové príchute. To, čo sa ale nemení, je dôraz na kvalitu a využívanie lokálnych dodávateľov.

Chuť prírody a tradícia, to je Lučina

  • Lučina je tradičná česká značka. Jej výroba sa zmodernizovala, ale chuť zostáva stále taká, akú ju poznáme takmer 40 rokov. Žiadne náhrady, len čisté suroviny. Čaro Lučiny tkvie v mlieku, smotane, mliečnej kultúre a štipke soli. V ničom inom.

Odkiaľ príde Lučina na váš stôl?

  • Od vzniku Lučiny v roku 1981 vyrábame väčšinu produktov v Čechách len z miestnych surovín. Výroba bola postupne z pôvodnej továrne v Sedlčanoch presunutá do Hesova, kde sa Lučina vyrába dodnes.
  • Rovnako ako v prvom roku výroby, tak aj dnes obsadzuje Lučina vrchol rebríčka čerstvých termizovaných syrov. Oproti zložitým syrárskym produktom je postup jej prípravy jednoduchý. Na premenu mlieka na lahodný prírodný syr stačia len štyri kroky.
     

 

1. krok: Mlieko od lokálnych farmárov

  • Základom Lučiny je čerstvé kravské mlieko, ktoré zvážame od chovateľov a farmárov v okruhu maximálne 50 kilometrov od závodu. Dbáme na spoluprácu s férovými domácimi dodávateľmi, ktorí sa o svoje zvieratá starajú s úctou. Vieme totiž, že na ich mlieku a následne našich produktoch je to poznať. 

 

2. krok: Šetrná pasterizácia

  • V hesovskom závode mlieko tepelne ošetríme pasterizáciou. Citlivo nastavená teplota nad 80 stupňov Celzia po pár sekundách zničí potenciálne škodlivé mikroorganizmy, zaistí zdravotnú bezchybnosť a predĺži trvanlivosť čerstvého výrobku pri maximálnom zachovaní výživových hodnôt mlieka. Potom primiešame smotanu, čím dosiahneme ideálnu jemnú chuť, hustotu a tučnosť čerstvého syra.


Viete, že…

Pasterizácia mlieka na ochranu zdravia spotrebiteľov bola skoro po svojom objavení uzákonená vo väčšine európskych krajín. V Československu sa nesmie vyrábať z nepasterizovaného mlieka od roku 1934. Dodržiavanie procesu pasterizácie dôsledne kontroluje veterinárna správa

 

3. krok: Prospešné mliečne kultúry

  • V ďalšej fáze pridáme ušľachtilé baktérie mliečneho kvasenia. S ich pomocou mlieko pri izbovej teplote pomaly prekysáva, tvorí sa zrazenina a Lučina získava svoju nezameniteľnú chuť. V pravý okamih zastavíme kysnutie krátkym zahriatím (termizáciou), ktoré odstráni prípadné nežiaduce zárodky v mlieku rovnako ako pasterizácia. Nakoniec odstránime srvátku a zvyšnú krémovú Lučinu jemne osolíme.

Viete, že…

Prekysávajúci mliečny produkt je ideálnym prostredím na množenie plesní a kvasiniek. Pri domácej výrobe je Lučina vystavená mnohých mikrobiálnym nečistotám – na riadoch, na rukách, v chladničke aj vo vzduchu. Takto kontaminovaný produkt nie je chuťovo ani konzistentne v poriadku a nesie so sebou mnoho zdravotných rizík. V priemyselnej výrobe mliečnych kysnutých produktov sa dodržiavajú prísne hygienické pravidlá a kvalita každého výrobku je kontrolovaná. Mikrobiálnu bezpečnosť Lučiny navyše posilňuje termizácia pred jej zabalením. Ak sa predsa len rozhodnete pre domácu výrobu, nezabudnite prosím, že takto získaná Lučina vám vydrží čerstvá maximálne päť až desať dní!

 

4. krok: Balenie a trvanlivosť Lučiny

  • Ak ide o Lučinu do vaničiek, teraz je čas na prípadné ochutenie. Ešte teplá sa zabalí a po vychladnutí má trvanlivosť 45 dní. Klasická kocka Lučiny je najčerstvejším z našich produktov, ešte za studena sa balí do fólie, v ktorej vydrží 30 dní.

Viete, že…

Súčasná Lučina má dlhší čas spotreby než predtým. Nestoja za tým pridané konzervačné látky ani stabilizátory – tie sú v Lučine tabu už od jej vzniku. Posun nastal vďaka striktným hygienickým opatreniam v závode. Úroveň dezinfekcie v 80. rokoch bola na úplne inej úrovni než dnes, keď je nemožné dostať sa do výroby bez sieťky na hlave, rukavíc, umytých topánok a čistého ochranného obleku. Vďaka maximalizácii hygienických podmienok v závode sa zamedzilo prenosu nežiaducich látok a trvanlivosť Lučiny sa prirodzene predĺžila

 

Čo si naši spotrebitelia cenia?

Ako potvrdil výskum agentúry STEM/MARK z novembra 2017, práve prirodzenou chuťou čerstvého syra, príjemnou konzistenciou a vyváženou slanosťou poráža Lučina svoju konkurenciu. Osem z desiatich opýtaných žien by si po slepom teste chuti kúpilo Lučinu v kocke a takmer polovica z 200 respondentiek jej priradila najvyššie chuťové hodnotenie. Lučinu so smotanou vo vaničke označilo za chutnú a rado by si produkt kúpilo dokonca 91 percent žien.

Nielen tieto čísla a spokojnosť zákazníkov sú našou motiváciou aj naďalej vyrábať Lučinu podľa osvedčených tradícií a stopercentne prírodnú.