title
F.jpg
(0 z 1 hodnotenia)

Víno a syry alebo syry a víno?!

Párovanie vín a syrov je tu už od časov ich vzniku. Stovky rokov sa toto kulinárske umenie vyvíjalo zo starobylej praxe až do dnešnej podoby. Poďme sa bližšie pozrieť na pôvod tohto párovania.

Stovky rokov staré záznamy uvádzajú, že víno a syry rovnakého zemepisného pôvodu sa spolu párovali už po generácie. Historici zaznamenali zrejmú zemepisnú súvislosť medzi vínami a syrmi, ktoré sa spolu vyvíjali ako dvojice. Z európskych regionálnych dvojíc párovania vín a syrov sú tu už notoricky známe dvojice napr. z francúzskeho regiónu Brie je to syr Brie a víno Beaujolais, ktoré svojou jemnou trieslovinou nádherne doplňuje tento zamatový syr stovky rokov. Ako ďalší príklad klasického párovania môžeme uviesť Taliansko, ktoré má bohatú históriu párovania vín a syrov so silnou väzbou na regionalizmus. Napr. syr Asiago sa často odporúča s vínom Chianti alebo Brunello, ktoré vznikli v rovnakej oblasti. A mohli by sme uvádzať ďalšie a ďalšie.

Párovanie vín a syrov je v histórii hlboko zakorenené a stalo sa samozrejme aj terčom mnohých historických vtipov a porekadiel. Prvé zaznamenané sú z obdobia prvých britských obchodníkov s vínami. Napr. porekadlo: „Biele víno s rybami a červené s mäsom“. Toto dnes bežné pravidlo sa vyvíjalo mnoho rokov. Je založené na myšlienke, aby telo a mohutnosť vína zodpovedalo aj pokrmu.

Historické záznamy ďalej uvádzajú, že britskí obchodníci často opakovali príslovie: „Kupuj s jablkom a predávaj so syrom“. Inými slovami, ak je víno dobré a sladké aj s kyslým jablkom, je pravdepodobné, že sa bude dobre snúbiť s mnohými syrmi a so syrmi obchodníci vína tiež ďalej prepredávali.

V modernom párovaní vín a syrov hrá svoju veľkú rolu aj veda. Skupina potravinárskych vedcov z National Institutes of Health vykonala v roku 2012 štúdiu, v ktorej uvádza, že pojem „pocit v ústach“ je veľmi dôležitý ak ide o to, ako ľudia interpretujú párovanie potravín. Vedci sa domnievajú, že potraviny, ktoré sú na opačných spektrách chuti, často vytvárajú veľmi príjemné kombinácie. Napr. zvieravá chuť s krémovou, slaná so sladkou, atď. Tento objav pomáha vysvetliť prečo sa víno a syry párujú už stáročia.

Víno a syry majú veľa čo do činenia s regionálnou históriou i vedou. Nenechajte sa nimi ale zviazať a pokúste sa experimentovať s miestnymi, českými potravinami. Nenechajte sa ovplyvniť predpismi v párovaní a popusťte uzdu vašej chuťovej odvahe. Akokoľvek sa to môže zdať na prvý pohľad zložité, najdôležitejším aspektom je predsa len vaša osobná preferencia, chuťová pamäť a zvedavosť skúsiť nové.

Pre tých menej odvážnych je tu zjednodušený návod:

Prvý krok je aspoň trochu vedieť, k akému typu vína syr párujeme. Samozrejme prvé je rozdelenie vín na červené, biele alebo ružové. Ďalej či je víno ľahké alebo ťažké s trieslovinou. Sladké či suché. Potom vyberieme syr.

Syr k vínu budeme vyberať, aby sme docielili kontrast chutí. Napr. svieže víno s kyselinkou bude krásne dopĺňať krémový syr Hermelín alebo Hermelín Smotanový, ku ktorému si dáte pár orechov. Víno s vyšším obsahom trieslovín je ideálne spárovať s vyzretejšími syrmi, ako je Zlatý Pepin. Sladké vína zase kombinujte so slanšími syrmi s modrou plesňou ako je Modřenín a doplňte medom.

Nebojte sa ale vína kombinovať i s ochutenými syrmi. Napríklad Hermelín so sušenými paradajkami a bazalkou. Ľahké červené víno preň bude ideálnym partnerom.

Víno a syry kombinujte s orechmi, ovocím, medom, vínnym želé, brusnicami…

Skúste si trochu zahodovať a zažiť chuťovú extázu. Máte k dispozícii milióny kombinácií a je len na vás, aké ochutnáte.