title
LUC-web-pozadi-produktu-UPDATE-06-Kozi-v01.jpg
(0 z 1 hodnotenia)

Symbol Lučiny v ohrození: z českej prírody miznú lúky i motýle

  • Príroda prichádza o lúčnych motýľov, a tým aj o svoje zdravie
  • Prečo už nepoznáme lúky plné motýľov ako predtým? Vinníkov je viac, ale fatálnemu vymieraniu môžeme zabrániť. Motýliu lúku je možné založiť napríklad aj na vlastnej záhrade.
  • Kde sa hemžia motýle, tam je život. Sú krásne na pohľad, ale najmä udržujú prírodu čistú a zdravú. V posledných dekádach však motýľov aj rozkvitnutých lúk rapídne ubúda a vitalita prírody slabne. Kde hľadať príčiny vymierania týchto elegantných tvorov a dajú sa zastaviť?

Viete, že…

Na celom svete lieta približne 180 tisíc rôznych druhov motýľov. Hneď po chrobákoch ide o druhý najpočetnejší druh hmyzu. Denných motýľov je cca 20 až 30 tisíc druhov. Zvyšnú väčšinu tvoria nočné motýle, ktoré si často pletieme s morami, a drobné motýle, ktoré dôverne poznáme napríklad ako šatové alebo potravinové mole.

 

Dve tretiny lúčnych motýľov mieria do záhuby

  • V Českej republike vedci doteraz opísali približne 3300 druhov motýľov, z toho 161 druhov denných čiže lúčnych. Porovnanie ich výskytu v minulosti a v prítomnosti ale vychádza žalostne. Celých 19 druhov denných motýľov na českých lúkach vyhynulo a viac než polovica zvyšných (88 druhov) je ohrozených.  Dobrou správou je, že ich strata nemusí byť definitívna! Už dva druhy zo spomínaných 19 vymretých sa podarilo do voľnej prírody opäť vrátiť

 

Alarmujúce výsledky z celej Európy

  • Napriek tomu je potrebné biť na poplach! Medzi rokmi 1990 až 2011 klesli populácie denných motýľov v Európe takmer o polovicu.  A Česká republika sa s viac než 11 percentami vyhynutých druhov radí na 1. miesto v absolútnom počte strát v Európe. 

 

S motýľmi prichádzame o rozmanitosť prírody

  • Úbytok motýľov poukazuje na dramatický pokles lúčnych spoločenstiev v krajine. Ak sa nepodarí udržať prirodzené stanoviská motýľov, zmizne tento hmyz z prírody navždy. Stratíme tak nositeľov čistej prírody. Prídeme o dôležitých pomocníkov v opeľovaní rastlín, a tým aj významných udržiavateľov zdravých ekosystémov.

Viete, že…

Životný dolet motýľa málokedy presiahne niekoľko kilometrov.  Ak vymrie čiastková populácia motýľov, môže byť vhodné miesto opäť kolonizované. Ak však zanikne viac motýlích lúk v určitej oblasti, vzdialenosti medzi jednotlivými populáciami sa predĺžia a nedôjde k prirodzenej rekolonizácii, čo je začiatok konca celej motýlej populácie.

 

Dve hlavné príčiny záhuby motýľov

  • Lúky plné poletujúcich motýľov boli v minulosti neoddeliteľnou súčasťou prírody. S nástupom intenzívnej industrializácie a posilnením poľnohospodárstva ale začali rednúť. Nahradili ich zorané polia s kukuricou a repkou. Motýľom tak zmizol ich prirodzený domov – kvetiny, na ktorých žili už od húsenice a v dospelosti ich opeľovali.
  • Druhým vinníkom úbytku motýľov je trend opustených a spustnutých poľnohospodárskych plôch, ktoré sa bez ľudského pričinenia nemajú šancu premeniť späť na lúky s rôznorodými rastlinami. Naopak samé pozvoľna zarastajú jednotným trávnym porastom, takmer sterilným pre biodiverzitu.  

Viete, že…

Vznik lúky je bezprostredne podmienený činnosťou človeka. Sú odkazom generácií hospodárov, ktorí tu boli pred nami. Sú miestom, kde sa zbiera voda, a vyžadujú pravidelné kosenie po častiach a v rôznych obdobiach, aby sa motýle a ostatní hmyz mali vždy kam uchýliť. Bez citlivej starostlivosti by lúky časom zarástli nežiaducou trávou na mokradný les.

 

Ako vrátiť prírode jej zdravie?

  • Každý kúsok lúčneho výsevu môže pomôcť. Populárne sú motýlie lúky uprostred miest a v súkromných záhradách. Stačí, keď vymeníte pár metrov štvorcových trávy za farebné kvety. Taká domáca lúka nepotrebuje kosiť príliš často, len vždy nechajte aspoň desatinu rozlohy nedotknutú. Stane sa prechodným domovom pre celé hmyzie osadenstvo. Motýľom sa zavďačíte tiež klasickým kvetinovým záhonom s kvitnúcimi letničkami alebo trvalkami. Odmenou vám bude farebné hemženie plné života a vitality, ktoré vás určite uhranie.