Hermelín a camembert – na prvý pohľad takmer dvojčatá. Obidva syry s bielou plesňou, obidva guľaté, obidva lahodné. A napriek tomu medzi nimi existujú rozdiely, ktoré stojí za to ochutnať.
Camembert má korene vo francúzskej Normandii, kde sa vyrába už od konca 18. storočia. Tento ikonický syr s bielou plesňou na povrchu sa stal symbolom francúzskeho syrárstva.
Hermelín je českou odpoveďou na camembert. Začal sa vyrábať v 20. rokoch 20. storočia v bývalom Československu a rýchlo si získal srdce domácich gurmánov. Inšpirovaný camembertom, ale prispôsobený českým chutiam a podmienkam – syr, ktorý sa natrvalo usadil v našich chladničkách i na griloch.
Rozdiely poznáte všetkými zmyslami:
TIP: Grilovaný Hermelín si najlepšie vychutnáte s brusnicovou omáčkou.
Názov „Hermelín“ je chránený ochrannou známkou. Iba české značky Kráľ syrov a Sedlčanský Hermelín majú právo toto označenie používať. Vďaka tomu môžete mať istotu, že kupujete syr vyrobený podľa tradičných postupov a s dôrazom na kvalitu.
Výroba týchto syrov je proces vyžadujúci trpezlivosť a starostlivosť. Začína sa pasterizáciou mlieka, pridaním mliekarenských kultúr a syridla, čím sa mlieko zrazí a vytvorí sa zrazenina. Tá sa následne krája, formuje a solí. Potom dochádza k zasiatiu ušľachtilej plesne Penicillium camemberti, ktorá je pre Hermelín typická. Kombinácia mikroorganizmov a správne teploty sú zásadné ingrediencie, ktoré ovplyvňujú chuť syra. Potom, keď sa syrová hmota naleje do foriem a nasolený zárodok Hermelínu sa usuší, začne proces zrenia, ktorý trvá približne týždeň. V priebehu tohto času sa na povrchu rozprestrie biely zamat plesne a vo vnútri sa dejú syrové kúzla – jadro mäkne, chuť sa rozvíja.
Vedeli ste, že… na kilo Hermelínu je potrebné niečo medzi šiestimi a pol a siedmi litrami mlieka?
Pestrosť a hravosť na tanieri prinášajú ochutené druhy Hermelínu (napríklad s grilovacím korením, s pikantnou slivkovou omáčkou či s brusnicovou omáčkou), ktoré majú korenie primiešané priamo do syrové hmoty. Vďaka tomu zrejú rovno s danou príchuťou a výsledkom je výraznejšia, hlbšia chuť.
Vedeli ste, že… Hermelín získal svoj názov podľa podobnosti s bielym hermelínovým kožuchom, ktorý nosili panovníci – symbol čistoty a luxusu.
Zatiaľ čo Kráľ syrov najlepšie vynikne na slávnostnej mise alebo doštičke s pohárikom vína, Sedlčanský Hermelín si priamo pýta teplo grilu alebo rúry. Tak či onak, český Hermelín má štýl i chuť. A syr, ktorý má štýl, si zaslúži čestné miesto vo vašej kuchyni.
Vyskúšajte ich napríklad v týchto receptoch:
Odoberajte náš newsletter.