title
banner_hermelin-vs-camembert_SK_1245x915.jpg
(0 z 1 hodnotenia)

Hermelín vs Camembert: V čom sa líšia?

Hermelín a camembert – na prvý pohľad takmer dvojčatá. Obidva syry s bielou plesňou, obidva guľaté, obidva lahodné. A napriek tomu medzi nimi existujú rozdiely, ktoré stojí za to ochutnať.

Camembert má korene vo francúzskej Normandii, kde sa vyrába už od konca 18. storočia. Tento ikonický syr s bielou plesňou na povrchu sa stal symbolom francúzskeho syrárstva.

Hermelín je českou odpoveďou na camembert. Začal sa vyrábať v 20. rokoch 20. storočia v bývalom Československu a rýchlo si získal srdce domácich gurmánov. Inšpirovaný camembertom, ale prispôsobený českým chutiam a podmienkam – syr, ktorý sa natrvalo usadil v našich chladničkách i na griloch.

 

Syrové dvojčatá s vlastným charakterom

Rozdiely poznáte všetkými zmyslami:

  • Vzhľad: Camembert býva menší, často s jemnejšou, suchou kôrkou. Hermelín máva pevnejší, zamatovejší povrch a býva na dotyk vlhčí.
  • Vôňa: Camembert vonia intenzívnejšie a zrelšie – niekedy až štipľavo. Hermelín má jemnejšiu, smotanovú vôňu, ktorá je prívetivejšia pre širšie spektrum stravníkov.
  • Chuť: Camembert býva výraznejší a pikantnejší. Hermelín je jemnejší, krémovejší, s lahodnou maslovou konzistenciou a vyváženou chuťou.
  • Vlastnosti: Hermelín má mäkké, krémové jadro a jemnú, guľatú chuť. Na rozdiel od camembertu, ktorý býva suchší, ostrejší a kratší čas zreje.

TIP: Grilovaný Hermelín si najlepšie vychutnáte s brusnicovou omáčkou.

Sedlčanský Hermelín na gril Originál brusinka 4x100g.png

Kto používa kráľovské meno Hermelín?

Názov „Hermelín“ je chránený ochrannou známkou. Iba české značky Kráľ syrovSedlčanský Hermelín majú právo toto označenie používať. Vďaka tomu môžete mať istotu, že kupujete syr vyrobený podľa tradičných postupov a s dôrazom na kvalitu.

H.jpg

 

Ako zreje Hermelín?

Výroba týchto syrov je proces vyžadujúci trpezlivosť a starostlivosť. Začína sa pasterizáciou mlieka, pridaním mliekarenských kultúr a syridla, čím sa mlieko zrazí a vytvorí sa zrazenina. Tá sa následne krája, formuje a solí. Potom dochádza k zasiatiu ušľachtilej plesne Penicillium camemberti, ktorá je pre Hermelín typická. Kombinácia mikroorganizmov a správne teploty sú zásadné ingrediencie, ktoré ovplyvňujú chuť syra. Potom, keď sa syrová hmota naleje do foriem a nasolený zárodok Hermelínu sa usuší, začne proces zrenia, ktorý trvá približne týždeň. V priebehu tohto času sa na povrchu rozprestrie biely zamat plesne a vo vnútri sa dejú syrové kúzla – jadro mäkne, chuť sa rozvíja.

Vedeli ste, že…  na kilo Hermelínu je potrebné niečo medzi šiestimi a pol a siedmi litrami mlieka?

 

Pestrosť a hravosť na tanieri prinášajú ochutené druhy Hermelínu (napríklad s grilovacím korením, s pikantnou slivkovou omáčkou či s brusnicovou omáčkou), ktoré majú korenie primiešané priamo do syrové hmoty. Vďaka tomu zrejú rovno s danou príchuťou a výsledkom je výraznejšia, hlbšia chuť.

B.jpg

 

Vedeli ste, že… Hermelín získal svoj názov podľa podobnosti s bielym hermelínovým kožuchom, ktorý nosili panovníci – symbol čistoty a luxusu.

 

Ochutnajte sami 

Zatiaľ čo Kráľ syrov najlepšie vynikne na slávnostnej mise alebo doštičke s pohárikom vína, Sedlčanský Hermelín si priamo pýta teplo grilu alebo rúry. Tak či onak, český Hermelín má štýl i chuť. A syr, ktorý má štýl, si zaslúži čestné miesto vo vašej kuchyni.

 

Doštička Král Sýrů s bylinkovým maslom, pečivom a ovocím

KS_prkynko_4_1245x915px.jpg

 

Grilovaný Sedlčanský Hermelín s cesnakovým špenátom a cícerom

Sedlcansky_grilovany_produkt_1245x915px.jpg

 

Vyskúšajte ich napríklad v týchto receptoch: