title
moccacino.png
lucina.jpg
(0 z 1 hodnotenia)

Moccacino cheesecake

60 min + chladenie
8 porcií

Budete potrebovať

  • 150 gčoko-kokosky
  • 30 gmaslo
  • štipka soli
  • 360 g (3 balenia)Lučina Smotanová
  • 25 gkryštálový cukor
  • 20 gpráškový cukor
  • zrniečka z 5 cm vanilkového struku
  • 170 g (33 % tuku)smotana na šľahanie
  • 100 g kvalitná mliečna čokoláda
  • 100 g kvalitná mliečna čokoláda
  • 0.25 čajová lyžička instantná káva
  • štipka soli
LUCINA SMETANOVA 120g_1245x915px.jpg
  1. Na dosku, na ktorú sa zmestí forma s priemerom 16 cm bez dna, položíme štvorec papiera na pečenie a na ten položíme formu.
  2. Do food procesora vložíme sušienky so štipkou soli a všetko rozmixujeme najemno. Prilejeme maslo rozpustené v mikrovlnnej rúre alebo v malom hrnci na indukcii a niekoľkými pulzami všetko vo food procesore spojíme. (Ak nemáte food procesor, môžete vložiť sušienky do pevného vrecka, ten uzatvoriť a valčekom sušienky rozdrviť. Potom rozdrvené sušienky presypeme do misky, zalejeme ich rozpusteným maslom a lyžičkou perfektne premiešame.)
  3. Sušienkovú zmes presypeme do formy bez dna a opatrne, aby sa sušienky z formy nevysypali, alebo forma neposúvala po tanieri, utláčame sušienky na papieri na pečenie mištičkou s rovným dnom tak, aby bola vrstva sušienok rovnomerne vysoká.
  4. Tanier s formou veľmi opatrne vložíme do mrazničky, kde necháme krustu 30 min. chladiť. Tento krok je dôležitý preto, aby sa pri naliatí krému do formy sušienky nepremiešali s krémom.
  5. V mise z robota s miešacou metlou (ak máte menší typ misy, ktorá zvládne toto malé množstvo vymiešať, ak nie, potom šľaháme šľahačom alebo tyčovým mixérom s nadstavcom typu metlička v strednej mise) šľaháme na strednú rýchlosť Lučinu Smotanovú približne 3 minúty. Chceme do Lučiny Smotanovej dostať vzduch, aby bol krém príjemne nadýchaný. V polovici šľahania stierkou zotrieme boky misy. Do misy prisypeme kryštálový a práškový cukor. Kryštálový cukor pomáha svojimi ostrými kryštálikmi narušiť krém a tým krém lepšie našľahať, práškový cukor krém zase zahustí vzhľadom na to, že ide o nepečený variant cheesecaku. Zmes šľaháme 2 minúty opäť na strednú rýchlosť. Prisypeme zrniečka z vanilkového struku (ten špičkou ostrého noža rozrežeme napoly a zrniečka z neho kolmo prejdením noža vo vnútri struku zotrieme) a štipku soli. Na nízku rýchlosť prešľaháme len tak, aby boli suroviny premiešané, a stierkou zotrieme krém zo stien misy.
  6. Vychladenú smotanu na šľahanie nalejeme do misy, kde ju na nízku rýchlosť začneme šľahať šľahačom. Postupne pridávame rýchlosť a šľaháme, dokiaľ nevznikne pevnejšia šľahačka. Pozor na to, nechceme úplne tuhú šľahačku, tá by sa totiž zle zapracovávala do už pripraveného krému. Preto stačí, keď dostatočne drží tvar, ale chýba jej ešte pár sekúnd na tuhé došľahanie.
  7. Jednu tretinu vyšľahanej šľahačky stierkou presunieme do misy ku krému a stierkou ledabolo šľahačku zapracujeme. Táto prvá tretina slúži na to, aby sme si krém zriedili. Teraz pridáme druhú tretinu šľahačky a cez tú už opatrne prekladáme krém. Je to v podstate rovnaký proces, ako keď si vyšľaháme pri korpuse sneh a následne ho opatrne vmiešame do cesta, aby zostal korpus čo najviac nadýchaný. Keď je krém nahrubo premiešaný, pridáme zvyšnú tretinu šľahačky, cez ktorú tiež veľmi opatrne prekladáme krém, dokiaľ nie sú suroviny spojené.
  8. Do dvoch stredných keramických misiek nalámeme na malé kúsky kocky mliečnej a bielej čokolády. Postupne obidve misky vložíme do mikrovlnnej rúry a necháme v nej čokoládu rozpustiť. Je dôležité rozpúšťať čokoládu max. na stredný výkon mikrovlnnej rúry a tiež ju vždy po intervale 20 sekúnd lyžičkou premiešať, aby sa nezačala čokoláda na niektorých miestach páliť. Nie je potrebné rozpúšťať do úplného rozpustenia, stačí približne do 80 %, potom misku z mikrovlnky vybrať a lyžičkou ju premiešavať. Tým, že je už rozpustená zmes horúca rovnako ako je horúca miska, sa zvyšná doteraz nerozpustená čokoláda rozpustí. To isté urobíme tiež s druhou miskou. Samozrejme môžeme čokoládu rozpustiť tiež nad vodným kúpeľom. Teraz do rozpustenej mliečnej čokolády nasypeme instantnú kávu a lyžičkou zmes premiešame.
  9. Krém podľa oka rozdelíme na polovice a jednu polovicu presunieme do čistej stredne veľkej misy, kam postupne prilievame a súčasne jemne stierkou zapracovávame bielu čokoládu.
  10. K zvyšnej polovici krému prilejeme rozpustenú mliečnu čokoládu s kávou a tiež stierkou jemne suroviny spojíme.
  11. Z mrazničky (prípadne upečenú izbovej teploty) vyberieme krustu a stierkou premiestnime vrstvu s mliečnou čokoládou do formy. Stierkou uhladíme čo najrovnejší povrch, nebojte sa ísť s krémom poriadne do krajov, aby vám na krajoch nezostali vzduchové bubliny, a to isté urobíme s vrstvou z bielej čokolády.
  12. Formu prikryjeme potravinárskou fóliou, aby cheesecake nenasiakol pachy z chladničky, a necháme ho minimálne 8 hodín chladiť. Vyšľahaná smotana na šľahanie totiž mierne pustí vodu, vďaka čomu krém v chladničke ešte stuhne.
  13. Vychladený cheesecake vyberieme z chladničky, položíme ho na hrniec otočený dnom hore, a formu z vonkajšej strany opálime pištoľou. Potrebujeme, aby sa krém na bokoch formy trochu roztopil a my sme tak mohli formu pohybom smerom hore odstrániť. Môžete si tiež pomôcť zohriatou utierkou alebo krém jednoducho od formy úzkym tenkým nožom oddeliť. Cheesecake krájame na úhľadné kúsky a servírujeme vychladený z chladničky.

! Náš tip !

Ak preferujete chrumkavejšiu a pevnejšiu vrstvu sušienok, potom môžete namiesto vloženia do mrazničky formu vložiť na stredný rošt do teplovzdušnej rúry vyhriatej na 175 °C a krustu si 10 minút predpiecť dozlatista. Krém potom navrstvíme do formy až vtedy, keď má krusta izbovú teplotu.

Ďalšie skvelé recepty Pavlíny Lubojatzky nájdete na webe www.lubojatzkycouple.cz alebo na instagrame.

Výživové údaje na 100 g

energie
1633.1 kj / 388.8 kcal
tuky
29.5 g
sacharidy
26.2 g
z toho cukry
21.7 g
bielkoviny
5.1 g
soľ
0.9 g
vláknina
0.6 g