140 g (olúpanej a nakrájanej na tenké plátky, asi 1,5 hrnčeka)červená cibuľa
1 lyžicehladká múka
1 hrsť jemno nasekanápažítka
150 gzemiaky
1 ks „L“vajce
150 ghladká múka
150 gpolohrubá múka
soľ
V nepriľnavej panvici na miernom ohni rozpustite 2 lyžice masla a pridajte nakrájané cibule. Pomaly ich karamelizujte, dokiaľ nezískajú zlatistú farbu, čo môže trvať približne 45 minút. Neurýchľujte proces, aby cibuľa nezhorkla; občas zamiešajte. Zatiaľ čo cibule karamelizujú, pripravte halušky.
Do misy najemno nastrúhajte zemiaky, pridajte vajce, hladkú a polohrubú múku, trochu soli a cesto premiešajte. Do osolenej vriacej vody pomocou sitka na halušky pretlačte cesto. Dôkladne premiešajte a varte približne 2 minúty, dokiaľ nevyplávajú na povrch. Uvarené sceďte a prepláchnite.
Predhrejte rúru na 220 °C.
Vo veľkej mise zmiešajte halušky, Bambino original, smotanu a karamelizovanú cibuľu. Dobre premiešajte a dochuťte čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom. Soľ nie je potreba, halušky aj syr sú už dostatočne slané. Zmes rozprestrite do zapekacej misy. Umiestnite na stredný rošt v rúre a pečte halušky, dokiaľ povrch nebude mierne chrumkavý, asi 20 – 25 minút. Dávajte pozor, aby sa karamelizovaná cibuľa na povrchu nespálila.
Zatiaľ čo sa syrové halušky pečú, zohrejte prepustené maslo v malej panvici alebo rajnici na teplotu približne 160 °C. Plátky červenej cibule obaľte múkou a vložte ich do horúceho oleja (ak sa všetky nezmestia, vyprážajte na etapy). Vyprážajte, dokiaľ nie sú chrumkavé a zlatohnedé. Nenechajte ich príliš stmavnúť, aby nezhorkli. Vyberte cibuľu tesne predtým, než je hotová, a položte na papierovú utierku, aby odsala prebytočný olej. Ihneď po vypražení mierne osoľte.
Zapečené syrové halušky poriadne posypte nasekanou pažítkou a vyprážanou cibuľou.
! Náš tip !
Kto má rád môže si k cibuľke pridať aj opečenú slaninu.