title
banner_KS_svatomartinske_1245x915.jpg
(0 z 1 hodnotenia)

Vychutnajte si svätomartinské s husou i syrovým tanierom

Svätomartinské víno je symbolom jesenných osláv a tradícií, ktoré v našich krajinách siahajú hlboko do minulosti. Jeho popíjanie máme spojené hlavne s husacinou. Výborne si ho ale môžete vychutnať aj so syrovým tanierom. Martin Procházka, someliér a lektor Vinárskeho inštitútu, nám radí, ako na to, aby spojenie syrov a svätomartinského bolo dokonalé.

 

Svätomartinské víno, pomenované podľa svätého Martina, patróna vinárov a husí, je v našich krajinách známe už od 18. storočia. Každý rok na začiatku novembra sedliaci vyplácali svoji paholkov, uzatvárali nové zmluvy a spoločne oslavovali úspešný koniec žatvy či zberu. To boli dôvody na prípitok, a okrem toho bolo potrebné poriadne sa najesť a napiť pred nadchádzajúcim prísnym pôstom. Neviazanej zábave sa hovorilo „martinkovanie“. „V tejto dobe v pivniciach pomaly dokvasovalo víno, ktoré bolo často prvou príležitosťou ochutnať a zhodnotiť kvalitu nového ročníka,“ hovorí someliér Martin Procházka.

 

clanek_syr a vino_8_slany syr_sladke vino.jpg

 

Svätomartinské víno: čisté, priame a aromatické víno

Odrody, z ktorých sa môže svätomartinské vyrábať, sú jasne stanovené; napríklad Müller Thurgau, Muškát moravský, Veltlínske červené, Modrý Portugal, Svätovavrinecké alebo Zweigeltrebe. Vďaka moderným technológiám a možnosti urýchliť proces výroby sa dostávajú k zákazníkom vína veľmi čisté, priamočiare a aromatické. Tieto vína sú určené primárne na rýchlu spotrebu, najlepšie si ich užijete práve v období sv. Martina, keď ich mladistvosť a ovocná chuť najviac vyniknú.

 

Mladé nemusí byť svätomartinské

Mladé víno nie je právne definovaný pojem, takže mladým vínom môže vinár označiť prakticky čokoľvek. Všeobecne sa toto označenie vžilo pre ekvivalent svätomartinských vín, teda vín uvádzaných na trh skoro po zbere. „Svätomartinské víno je veľmi dobrá marketingová značka, ale konzumácia týchto vín je v očiach zákazníkov spojená len s termínom 11. novembra, a o týždeň neskôr si už na ne nikto nespomenie,“ vysvetľuje Procházka. Dnes je dokonca zvykom ochutnať prvé svätomartinské víno 11. 11. o 11 hodine a 11 minúte. Mladé vína ale nemusia spĺňať žiadne z charakteristík svätomartinských vín a môžu byť vyrábané z akýchkoľvek odrôd rôznymi spôsobmi a technológiami. Vinári preto môžu mladé vína uviesť na trh skôr či neskôr než svätomartinské a môžu ich predávať bez obmedzenia. Je to výhodné obzvlášť pre vinárov, ktorí nemajú povolené odrody.

 

Svätomartinské dovoľuje aj netradičné kombinácie so syrmi

Svätomartinské víno odkazuje nielen na tradíciu a históriu, ale je tiež súčasťou kulinárskych zážitkov, typicky spojených s husacími hodmi. Prečo sa nepustiť do svätomartinskej syrovej degustácie? Tieto vína sa vyznačujú sviežosťou, výraznou ovocnou arómou a mladistvosťou, takže sú ideálnym partnerom pre mladšie, menej zrejúce syry tučnejšieho, smotanového charakteru, ako je napríklad Kráľ Syrov. Ľahkosť a pikantnosť svätomartinských vín výborne odľahčí a vyváži ich tučnosť a krémovitosť. Triesloviny v svätomartinských vínach bývajú minimálne, čo umožňuje ich spojenie v netradičných kombináciách.

 

8JWfPh9gdnwso2u7iCzz_1245x915px.jpg

 

Svatomartinské párovanie podľa Martina Procházku:

K bielemu svätomartinskému sa výborne hodí mladý kozí alebo ovčí syr, ktorý svojou jemnosťou a sviežosťou dôstojne dopĺňa charakter vína. Biele víno, či už suché alebo so zvyškovým cukrom, je tiež skvelou voľbou pre syry s bylinkami.

 

14.png

Ovocné tóny ružového svätomartinského podtrhujú chuťové nuansy mladšej goudy či mimolette. Ružové vo svojom suchom i sladšom variante ladí tiež s krémovými syrmi.

Jemné triesloviny červeného svätomartinského harmonicky kontrastujú so syrmi s bielou plesňou. Červené víno si poradí aj so syrmi s čiernym korením, paprikovými či klasickými syrmi s bielou plesňou.

 

TIP: Pripravte si svätomartinské pohostenie s Králom Syrov s provensálskymi bylinkami a s figami.

 

Král sýru Hermelín Provensálske bylinky s figovým džemom a lieskovými orechmi

KS_provensal bylinky_1245x915px (1).jpg

 

Vedeli ste, že… Podľa pranostiky k nám svätý Martin prichádza 11. novembra, na výročie svojho pohrebu. To už býva poriadna zima, preto sa hovorilo: „Na svätého Martina dymí sa už z komína.“ Alebo „Na svätého Martina býva dobrá perina.“