title
banner_mikulas s pribinackem_SK_1245x915.jpg
(0 z 1 hodnotenia)

Mikulášska nádielka s Pribináčikom

Kocúrik Pribináčik sa rozhodol, že tento rok pripraví deťom bohatú mikulášsku nádielku. Máme od neho pár tipov na dobroty do balíčka a tiež odpovede na otázky, ktoré vám možno položia zvedavé deti, až sa za mikulášskou trojicou zatvoria dvere. 

Mikuláš nie je len rozprávková postava vľúdneho starčeka, ktorý robí predvoj Ježiškovi. Tradícia sa zakladá na skutočnej osobe biskupa z Myry v Lýkii v dnešnom Turecku. Ten žil v 4. storočí nášho letopočtu a bol to horlivý zástanca chudobných, najmä detí. Už za svojho života bol pre svoju dobrotu veľmi obľúbený. Pretože údajne stál za mnohými zázrakmi, hovorilo sa mu Mikuláš Divotvorca. 

 

 Prečo Mikuláš chodí už 5. decembra? 

Podľa kalendára pripadá sviatok svätého Mikuláša na výročie jeho smrti 6. decembra. Prečo teda čakáme mikulášsku trojicu už 5. decembra večer? Vysvetlenie je jednoduché. V minulosti nezačínal deň ráno, s východom slnka, ale už po zotmení, keď sa na nebi objavila prvá hviezda. 

 

8dfa72b6-e6cf-4c34-97bd-d385a902e5aa.jpg

 

Čo dať deťom do balíčka?

V minulosti deti dostávali za básničku jabĺčka, oriešky alebo sušené ovocie, napríklad čertíkov zo sušených sliviek alebo bábiky zo sušených fíg. Obľúbené boli medovníčky, ktoré sa predávali na mikulášskych jarmokoch.

Ak si nájdete v adventnom zhone chvíľku času, pripravte deťom domácu nádielku. Môžete upiecť sušienky alebo muffiny a pridať k nim rôzne príchute  Kapsíka, ktorým potom pečivo spoločne ozdobíte.

Návrh bez názvu (52).jpg

 

Nestíhate, ale chcete sa vyhnúť lacným čokoládovým figúrkam a presladeným tyčinkám? Doplňte balíček  tvarohovou tyčinkou od Pribináčika ktorá obsahuje viac ako 50 % tvarohu a v porovnaní s podobnými produktami menej cukru. Pridajte tiež niekoľko fľaštičiek jogurtového nápoja Sportík Bifido, ktorý je plný bielkovín a prospešných bifidobaktérií. 

Pretože sa veľmi často mikulášska nádielka schováva za oknom, môžete ju doplniť aj téglikmi s rôznymi príchuťami Pribináčika. Za zmienku stojí napríklad banánová novinka vo veľkom Pribináčik tégliku, ktorá zachutí nejednému uličníkovi.

 

Návrh bez názvu (53).jpg

 

TIP: Dokonalú adventné náladu navodí Pribináčik krupička so škoricou, ktorý nám svojou vôňou pripomenie, že je čas pustiť sa s deťmi do pečenia. Spoločne strávený čas je nakoniec tým najkrajším darčekom, ktorý im môžete dať. 

 

Ako sa svätý muž spolčil s anjelom a čertom?

Mikulášska nádielka bola pôvodne rozšírená v mestách a až neskôr sa ujala aj na vidieku. Tam si ju prispôsobili svojim zvykom a postavu muža s biskupskou čiapkou a barlou zapojili do maškarného veselia. V priebehu devätnásteho storočia mikulášske maškarné sprievody prestali, ale Mikuláš si z nich dve postavy ponechal: anjela a čerta. A v tomto zložení obchádza domovy dodnes. Rovnako ako vtedy sa s deťmi porozprávajú o tom, či boli celý rok dobré, a za odmenu im dajú niečo dobrého pod zub. 
 

Kde sa vzala tradícia mikulášskej nádielky? 

Mikuláš bol štedrý muž. Podľa jednej z legiend mal dokonca po smrti otca rozdať potrebným celé svoje dedičstvo. Najväčší súcit mal s deťmi z najchudobnejších rodín. Mikuláš ich vraj tajne obchádzal a nechával im za oknami peniaze. A z toho sa asi zrodila tradícia mikulášskych balíčkov pre deti.