title
LUC-web-pozadi-produktu-UPDATE-02-Kostka-v01.jpg
(0 z 1 hodnotenia)

Len spokojná a zdravá krava môže produkovať kvalitné mlieko plné živín a vitamínov

 

Výživové hodnoty mlieka: všetko začína pri spokojných kravách

 

  • Zloženie mlieka závisí od fyzického i psychického stavu dojnice. Najvyššiu kvalitu dosiahneme len v spolupráci s farmármi, ktorí z chovu vylúčili všetky stresové faktory.
  • Mlieko je nezastupiteľnou potravinou v zdravom jedálnom lístku. Ako prírodný produkt od živého tvora však nie je možné jeho zloženie štandardizovať. Kvalita mlieka závisí od fyzického i psychického stavu každej dojnice. V Lučine spolupracujeme s úzkym okruhom 28 dodávateľov, ktorí si zakladajú na individuálnom prístupe k zvieratám a chove bez stresu.
  • Voľný výbeh poskytuje svojim kravám väčšina našich dodávateľov. Ustajnenie s podstielkou zodpovedá prísnym hygienickým pravidlám, ktoré zamedzujú výskytu patogénnych organizmov. Počet zvierat nikdy neprevyšuje kapacitu kotercov, každá dojnica má dostatok vlastného priestoru i krmiva. Aby sme mali istotu, vykonávame pravidelné merania počtu baktérií a somatických buniek  v surovom mlieku, ktoré by prípadnú nepohodu „našich“ kravičiek okamžite odhalili. 

 

Viete, že…

Zásadnou podmienkou prežitia teľaťa po narodení je jeho nakŕmenie do dvoch hodín. Samé sa dokáže prisať k matke len každé druhé teľa. V polovici prípadov musí pomôcť ošetrovateľ, ktorý podojí kravu a teľa napojí. Najneskôr do ôsmich hodín sa potom teľa od kravy oddelí. Aj keď sa to laikom môže zdať neciteľné, ide o najpoužívanejšiu metódu chovu kráv, ktorá vychádza z praktických poznatkov, dodržiava welfare  zvierat a znižuje mortalitu teliat z dôvodu zníženej hygieny. Zatiaľ čo neskôr odlúčené kravy a teľatá prežívajú silný šok, ktorý môže končiť až smrťou, pri rozdelení v ranom štádiu po pôrode, kedy ešte nevznikla citová väzba, sú zvieratá uchránené od akýchkoľvek tráum. 

 

Na krmive kráv záleží

 

  • Väčšina z našich farmárov si stravu pre zvieratá vyrábajú sami. Pre ideálne zdravie a úžitkovosť nesmie dojnica biediť, potrebuje pravidelný prísun vyváženej energie a proteínov, minerálnych látok i vitamínov. V žiadnom prípade sa do krmiva nepridávajú hormóny ani antibiotiká. Denný jedálny lístok kravičky zahŕňa 10 až 25 kg kukuričnej siláže, ktorá je často využívaná po celom svete už viac ako 3000 rokov. Ďalej 6 až 15 kg ďatelinotrávnej senáže, 2 až 6 kg sena, až 3 kg slamy, obilný a sójový šrot, melasu, mláto, cukrovarské rezky a ďalšie

 

Viete, že…

Máloktorá potravina je tak dôsledne kontrolovaná na obsah antibiotík ako mlieko. Žiadne antibiotiká sa do krmiva pridávať nesmú! Ak je krava antibiotikami liečená, jej mlieko sa vylieva. V mliekarni sa všetko prijaté mlieko testuje na obsah antibiotík a k spracovaniu dochádza len pri negatívnom výsledku. Mliečne kultúry sú totiž na prítomnosť antibiotík veľmi citlivé – z kontaminovaného mlieka by sme napríklad naše plesňové syry vôbec nedokázali vyrobiť. 

 

Význam mlieka pre človeka

 

  • Pri správnom spracovaní patrí mlieko a jeho výživové hodnoty k nezastupiteľným potravinám. Pôsobí blahodarne na kardiovaskulárny a nervový systém, tráviace ústrojenstvo a celkovú obranyschopnosť ľudského organizmu. Nie je lepší zdroj vápnika než kravské mlieko. Najmä tehotné a dojčiace ženy, deti, teenageri a seniori by mali prijať 1200 – 1500 mg vápnika denne. Jeho nedostatok máva závažné zdravotné následky, ľudia trpia rednutím kostí (osteoporóza a osteomalácia), poruchami zrážanlivosti krvi alebo zhoršenou činnosťou obličiek.
  • Niekto by mohol namietať, že hojnosť živín v mlieku je možné nahradiť inými, rovnako hodnotnými plodinami a produktami. Napríklad vápnik je obsiahnutý v mnohej zelenine a minerály zase v mäse. Čo je však na mlieku unikátne, je sila využiteľnosti jeho živín ľudským organizmom.
  • Vápnik, horčík, selén, zinok a ďalšie minerály sú v mlieku rozpustené vo vode alebo sa viažu na iné zložky mlieka, ako sú bielkoviny alebo mliečny cukor (laktóza). Práve skladba živín a ich rozpustná forma tvorí ideálnu konšteláciu na vstrebávanie. 

 

Viete, že…

Jeden liter mlieka človeku pokryje 100 % dennej potreby vápnika. Z ďalších živín zaistí 67 % fosforu, 66 % vitamínu B12, 49 % bielkovín, 30 % vitamínu A, 27 % vitamínu B1, 19 % vitamínu C a 3 % železa.

 

Rastlinné náhrady: áno, či nie?

 

  • Z rastlinných zdrojov sa výživovým hodnotám mlieka približuje mak (vysokým zdrojom vápnika) a ružičkový kel (výbornou vstrebateľnosťou vápnika). Mak ale obsahuje tiež kyselinu šťaveľovú, ktorá drží vápnik v nerozpustnej podobe, a ľudským tráviacim traktom tak väčšina cenného minerálu prejde bez využitia. Vstrebateľnosť vápnika z maku zlepšuje až tepelné spracovanie. Naopak kel disponuje výbornou využiteľnosťou vápnika, nanešťastie ho ale nemá toľko.
  • Na porovnanie: Aby sme získali 300 mg vápnika (približne tretina dennej potreby dospelého človeka), môžeme vypiť hrnček mlieka alebo zjesť takmer kilogram kelu…
  • Podobne kravskému mlieku nedostačujú ani rastlinné ekvivalenty mliečnych nápojov. Či už podielom bielkovín (ryžové mlieka), alebo vápnika (sójové mlieka). Na dobré vstrebanie vápnika telo potrebuje vitamín D, kyselinu mliečnu alebo laktózu, čo spĺňa len kravské mlieko.

 

Viete, že...

Stopy po kravskom mlieku boli nájdené na črepinách pravekej keramiky starých 6 500 rokov. Ako dokázali britskí vedci, chov hovädzieho dobytka na mlieko bol v Británii už v tom čase veľmi rozšírený a korene mliekarstva siahajú ešte oveľa hlbšie do minulosti. Prvé vyobrazenie mliečnej zrazeniny – syra feta – poznáme z doby 3000 rokov pr. n. l.

 

Problém menom intolerancia laktózy

 

  • Ak po konzumácii mlieka alebo mliečnych výrobkov cítite zdravotné problémy – nafukovanie, škvŕkanie, hnačky, zvracanie alebo iné bolenie žalúdka, asi patríte k skupine ľudí s neznášanlivosťou laktózy (nezamieňať s alergiou na mliečnu bielkovinu, ktorou môžu trpieť novorodenci a batoľatá).
  • Laktózu (mliečny cukor) si zdravé telo štiepi pomocou enzýmu laktáza na dva jednoduché cukry – glukózu a galaktózu. Keď sa produkcia enzýmu laktázy v tenkom čreve zníži alebo zastaví, nepríjemné príznaky intolerancie laktózy sa objavia obvykle do 30 minút po jedle. Organizmus nie je schopný nerozštiepený mliečny cukor stráviť.
  • Vzhľadom na plošný výskyt problému v populácii môžeme intoleranciu laktózy pomaly zaradiť medzi civilizačné ochorenia. Mnohí výrobcovia stav v spoločnosti reflektujú a rozširujú svoj sortiment o alternatívne produkty. Rozklad laktózy v nich už prebehol mechanicky – bola odstránená molekula glukózy a ponechala sa len molekula galaktózy, ktorá je samostatne ľahko stráviteľná pre všetky organizmy. 

 

Viete, že…

Ľuďom s intoleranciou laktózy vadí kozie mlieko oveľa menej než kravské. Nielenže je kozie mlieko veľmi zdravé a plné živín, ale má tiež menej laktózy (cca o 10 % v porovnaní s kravským mliekom), preto často vyhovuje aj tým, ktorí sa mliečnym výrobkom kvôli intolerancii laktózy vyhýbajú

Pre spotrebiteľov s intoleranciou na laktózu je špeciálne určená Lučina bez laktózy, ktorá bola uvedená na trh v apríli 2017. Ostatné čerstvé syry Lučina nemožno ľuďom s neznášanlivosťou laktózy stopercentne odporučiť. Možno len okrem Lučiny Kozej. Ale všetky naše čerstvé syry majú nižší obsah laktózy než mlieko (4,5 %) a je možné, že spotrebiteľ s miernou intoleranciou na laktózu ich bude schopný konzumovať bez problémov.