title
LUC-web-pozadi-produktu-UPDATE-02-Kostka-v01.jpg
(0 z 1 hodnotenia)

Etikety cerstvé syry

  1. Čerstvé syry sa označujú dátumom minimálnej trvanlivosti. Odporúčame Lučinu kupovať s čo najdlhšou trvanlivosťou a po otvorení spotrebovať do 2 dní kvôli lepšej kvalite syra. Ak však máte doma v chladničke Lučinu po uplynutí trvanlivosti, ešte ju nevyhadzujte. Pri zachovaní podmienok skladovania ju môžete bez problémov konzumovať aj niekoľko dní po exspirácii.
  2. Pri čerstvých syroch sa uvádzajú podmienky skladovania. V prípade Lučiny je to skladovanie pri teplote +2 °C až +8 °C. Správna teplota by mala byť nastavená tak v obchodoch, ako aj u vás doma v chladničke. 
  3. Na etikete je povinné uvádzať výživové údaje výrobku. Na obale nesmie chýbať hodnota minimálnej sušiny (%) a minimálneho tuku v sušine (%). Základný čerstvý syr má sušinu približne v rozmedzí 30 – 40 %, tuk v sušine minimálne 60 % a obsah tuku minimálne 20 %. Pri syre s týmito parametrami nie je nutné pridávať žiadne stabilizátory alebo iné chemické látky, aby mali dostatočnú konzistenciu.
  4. Zloženie výrobku: základnými zložkami čerstvých syrov sú mlieko, smotana, mliečne kultúry a soľ. Ak je dodržaný správny postup a dostatočná hygiena pri výrobe, nie je potrebné používať ďalšie zložky nemliečneho pôvodu (pridané látky), ako sú konzervačné látky, regulátory kyslosti, stabilizátory/zahusťovadlá alebo taviace soli. Najčastejšie sa v čerstvých syroch používajú stabilizátory xantán, karobová guma, karubín alebo pektíny. 
  5. Meno alebo obchodný názov potravinárskeho podniku. Dobrovoľne tu môže byť uvedená aj informácia, či ide o výrobcu, predajcu, distribútora a pod.
  6. Identifikačná značka je informáciou o schválenom podniku, v ktorom došlo k poslednej hygienicky podstatnej manipulácii s potravinou, nie informáciou o krajine pôvodu.
  7. Symbol na manipuláciu s obalom.
  8. Údaj o množstve sa pri čerstvých syroch uvádza v gramoch.
  9. Typ materiálu obalu vyobrazený značkami s popisom PAP (papier), ALU (hliník), C/ALU (papier a hliník), PP (plast polypropylén), PS (plast polystyrén), PET (plast polyetyléntereftalát).

etiketa.jpg

 

Jak číst etikety

lucina-etiketa.jpg