title
E.jpg
(0 z 1 hodnotenia)

10 tipov o varení pre mužov

V čase, keď som mala preberať kuchynské tajomstvá od svojej matky a učiť sa, ako sa správne postaviť k sporáku, bola som z kuchyne naopak vyháňaná. Moja mamička totiž usúdila, že sa k vareniu príliš nehodím a v kuchyni urobím viac škody než úžitku. V tomto smere som tak zdieľala skôr mužský osud a do dospelosti som vstúpila varením úplne nedotknutá. Koketovať so sporákom som sa odvážila až v náročnom Francúzsku, kde mi došlo, že ak sa naučím variť, získam oveľa viac než len teplé jedlo do žalúdka. Získam slobodu zjesť čokoľvek, čo dokážem uvariť.

A preto, milí páni, zvážte, či chcete byť doživotne odkázaní na to, čo vám uvarí manželka, partnerka, milenka či mamička, eventuálne kuchár vo vašej obľúbenej reštaurácii na rohu. Zvážte, či nechcete vymeniť kúsok svojho pohodlia za slastnú slobodu uvariť si čokoľvek, na čo máte chuť. Ak sa rozhodnete do toho ísť, mám pre vás pár tipov, ktoré by vám mohli prechod od nevarenia k vareniu uľahčiť.

1. Odhoďte predsudky nabok

A to najlepšie niekam veľmi ďaleko. Možno si myslíte, že sa vám chlapi v krčme vysmejú, že ste pod papučou, že deťom budete mizerným vzorom. Možno si skutočne myslíte, že chlap pri sporáku nie je chlapom. Až to skúsite, budete sa čudovať, ako sa mýlite. Z kamarátov asi vypadne osvedčený recept na zemiakovú knedľu, od žien si vyslúžite obdivné pohľady a deti budú nadšene variť s vami.

2. Vyberajte si nekomplikované recepty

Aspoň na začiatku, než sa poriadne rozbehnete. Jednoduchý recept totiž znamená jednoduchý nákup, jednoduchú prípravu a málo špinavých riadov. A ak si myslíte, že len zložitým, mnohovrstvovým a riadne komplikovaným jedlom získate hlasný aplauz, potom ste na omyle. Každý profík vám potvrdí, že jednoduché jedlá sú svojou genialitou neprekonateľné.

3. Nenahradzujte nenahraditeľné

To platí najmä u jednoduchých jedál. Niektoré suroviny sú skrátka nenahraditeľné a ak ich nemáte, netlačte na pílu a uvarte niečo iné. Ak budete nahradzovať nenahraditeľné, aj tak uvaríte niečo iné.

4. Prečítajte si recept včas

Niekedy stačí recept len zbežne prezrieť, inokedy sa oplatí sústredené štúdium, záleží na tom, čo chystáte. Ide o to, aby vám vznikol časový priestor na nákup potrebných surovín a neboli ste tak postavení pred problém s nahradzovaním nenahraditeľného. Niektoré recepty sú navyše zákerné a budú od vás vyžadovať hodinu či dve na odpočinok alebo dokonca celú noc na namáčanie. To sú veci, ktoré je dobré vedieť vopred.

5. Maximálne sa sústreďte

Ak chcete pri varení sledovať futbalový zápas, možno zistíte, že mlieko z hrnca vie utekať rovnako rýchlo, ak nie rýchlejšie, než mnohí zdatní hráči. Ak varíte, užívajte si to a nevytvárajte si zbytočný stres, podpísalo by sa to na vás i na jedle. Ak sa to zbehne tak, že beží futbal a vy chcete variť, potom vyberte také jedlo, ktoré smelo zvládnete ukuchtiť počas prestávky medzi dvomi polčasmi.

6. Neprepadajte chmúram

Ak sa to nepodarí na prvýkrát, podarí sa to na druhýkrát, prípadne až na tretíkrát. Nepodarené jedlo nevypovedá vôbec nič o vás ani o vašich schopnostiach. Asi bol zlý recept, možno nekvalitné suroviny, alebo proste nebol dobrý deň na varenie.

7. Do varenia sa púšťajte s radosťou

Úprimné nadšenie je dôležitá a nenahraditeľná surovina, ktorá vo veľkej miere ovplyvňuje výslednú chuť pokrmu. Pri varení si urobte pohodu, pustite si obľúbenú muziku a otvorte vychladené pivko alebo dobré víno. Nalaďte sa na chystaný pokrm a tešte sa naň. Trúfam si tvrdiť, že suroviny to tak nejako vycítia a budú s vami lepšie spolupracovať. Ak nemáte na varenie náladu, vráťte varešku do zásuvky a radšej si zájdite do reštaurácie na guláš.

8. Využívajte svoje prednosti

Že neviete, ktoré to sú? Len máloktorá žena vie jedlo okoreniť tak dobre ako chlap. Čo sa dochucovania týka, nepočúvajte nikoho iného než seba. Vy to viete najlepšie, dokonca lepšie, než vám radí recept.

9. Umyte po sebe riady

Drez plný špinavého riadu vrhne zbytočne pochmúrny tieň na vašu uvarenú delikatesu. Čo sa týka neporiadku v kuchyni, ženy sú veľké puntičkárky. Lenže vy s tým sotva niečo narobíte, a tak nezostáva nič iné, než to prijať a ten riad po sebe umyť. Vaša drahá sa tak rozžiari nielen pri pohľade na božsky voňajúcu večeru, ale aj pri zbežnom nazretí do kuchyne.

10. Nepodceňujte silu optického vnemu

Trochu nasekanej čerstvej pažítky, koliesko citróna, vetvička rozmarínu, to sú povestné čerešničky na torte, ktoré s jedlom dokážu urobiť hotové zázraky, aj keď ide len o rýchlovku na večeru. Lenže málokto sa má rád natoľko, aby jedlo, ktoré sám sebe uvaril, navyše ešte sám sebe ozdobil. Raz to ale skúste, urobí vám to radosť a bude vám viac chutiť.