4 hrnček (může být i zeleninový vývar)kurací vývar
0.50 hrnčekbiele víno
2 lyžiceolivový olej
soľ a čierne korenie
petržlenová vňať
0.50 kscibuľa
Vo veľkom hrnci alebo hlbokej panvici zahrejeme na strednom ohni olivový olej.
Pridáme jemne nasekanú cibuľu a nasekaný cesnak a smažíme asi 2–3 minúty, kým nezosklovatí.
Pridáme arborio ryžu a za stáleho miešania varíme asi 2–3 minúty, kým ryža nezačne absorbovať olej a nezmení farbu na ľahko priehľadnú na okrajoch.
Prilejeme k ryži biele víno a varíme, kým sa víno nevyvarí. Postupne pridávame vývar. Najprv prilejeme asi 1/2 hrnčeka vývaru a miešame, kým sa ryža nezačne zahusťovať. Pokračujeme v postupnom pridávaní vývaru, vždy približne 1/2 hrnčeka naraz.
Takto varíme ryžu na miernom ohni za stáleho miešanie asi 18-20 minút, kým nebude mäkká, ale stále ľahko al dente.
Keď je ryža hotová, pridáme Apetito quattro formaggi omáčku, premiešame do hladka a 2–3 minúty prevaríme.
Dochutíme soľou a korením.
Horúce risotto servírujeme na plytkom tanieri dozdobené sekanou petržlenovou vňaťou.